Tillsätt salt, olja, honung, potatisen och de båda mjölsorterna. 2 msk flytande honung. Till fördegen röres jästen ut i vattnet och de båda mjölsorterna blandas ner
2 msk honung. 2 msk honung. Lyckan i en liten ask måste vara nygräddat bröd med gott pålägg. Att använda potatis i brödet är ett smart sätt att ta vara på potatis som blir över efter middagen
Idag blev det Potatislimpa då vi hade några kokta potatisar kvar i kylen sen middagen i måndags. Jag älskar potatislimpa och delar därför med mig av receptet - det är från bloggen ”Pain de Martin”, men mitt recept var från hans bok – Surdegsbröd - och något modifierat
Smula jästen i en bunke och tillsätt honung och salt. * 1 dl honung. 1 dl honung. Det är verkligen INTE lätt att göra något exakt likadant som någon annan
½ dl aktiv surdeg (Se Surdegshjälpen)3 dl sötvört3 dl drav2 dl vatten½ dl rapsolja5 dl grovt rågmjölca 12 dl vetemjöl2 tsk salthonung eller sirap efter smak - balansera med sötma om du tycker att degen är för sur1 Koka draven med vatten i minst 15 min. (Smaka av degen och tillsätt eventuellt sirap eller honung)6
Längst upp till vänster ser ni en rund och randig sak, det är min potatislimpa. POTATISLIMPA, två stora runda brödDag 1, kväll100 g rågsurdegsgrund300 g ljummet vatten180 rågmjölBlanda surdegsgrund, mjöl och vatten i en rymlig bunke. Dag 2, morgonSurdegen från gårdagen300 g kokt mosad potatis 200 g filmjölk 50 g varmt vatten 600 g vetemjöl special 100 g rågmjöl50 g honung25 g havssalt3 tsk kumminBörja med att rosta kumminfröna i en torr stekkpanna