Plommonkaka med mandel, citron och timjan. Hade några överblivna plommon kvar som inte hamnat i syltburkarna och eftersom jag har så svårt att kasta bort goda ting bestämde jag mig för att baka en plommonkaka
Och några blev en god plommonkaka. Jag har serverat den som dessert ett par gånger och då tillsammans med mandelgrädde, men denna gång strödde jag över lite flagad mandel istället och så hade vi vanlig vispad grädde till
Om du inte tål mandel föreslår jag att du i stället ökar på med motsvarande mängder durramjöl och rårismjöl, och hoppar över bittermandel samt mandelhacket i strösslet
Efteråt blev det Plommonkaka med vispgrädde. Nu är torget i Varberg fullt med höstens alla läckerheter – kantareller, Karl-Johan och andra svampar, lingon, äpplen, päron, plommon och naturligtvis alla härliga grönsaker och rotfrukter
Strö över pärlsocker och hackad mandel och hyvla slutligen över smöret. 2 Ägg3dl Strösocker2½dl Vetemjöl1tsk Bakpulver1tsk Vaniljsocker7-8 Plommon (som delas och kärnas ur)ca50g SmörPärlsockerFlagad mandelVispa ägg och socker
Strö flagad mandel och 1 dl socker över. 30 g flagad mandel. Sätt ugnen på 225º. Skär smöret i tärningar. Blanda snabbt ihop smör, vetemjöl, 1 äggula (spara vitan) och 2 msk socker till en deg
I senaste numret av Hembakat hittade jag ett smarrigt recept på en plommonkaka, såklart hade jag inte alla ingredienser hemma utan fick byta ut lite ingredienser