Tidigare i höstas publicerade en granne på Facebook att man fick plocka plommon i hennes trädgård. I förra veckan fick jag en stor kasse vackra röda äpplen av en granne
se eller Fruktförmedlingen där man som trädgårdsägare kmed frukt i överflöd kan annonsera ut till fruktsugna att här finns äpplen (och päron, plommon mm) att plocka gratis
Jag har inte direkt några egna fruktträd (de vi planterat tar ett par år innan de ger frukt…) men jag brukar ”palla” äpplen och plommon hos föräldrarna när de inte hinner ta hand om sitt
Äpplen går att byta ut mot päron eller nektarin, persika och plommon. Gör du äpplekakorna i avlånga brödformar som jag har gjort så kan du dubblera receptet på smeten och gör två stycken samtidigt
Här var det riktigt fint väder så jag passade på att "palla" äpplen. vaniljpulver, nystött kardemumma, malen ingefära eller vad du själv tycker är gott att krydda en paj med
Vi hade syrliga plommon hemma så vi petade ner några klyftor i varje. Det funkar ju lika bra med andra smaksättningar på muffinssmul, tex kanel till äpplen eller limesmul som är en riktig hit till blåbär
Och man kan även baka den med plommon. Vänd rabarbern eller äppleklyftorna i socker och kanel. Tryck ner rabarberbitarna eller äpplebitarna och strö över så mycket pärlsocker du tycker är lagom
Plommonkompott med vanilj. Skala, klyfta och ta ur kärnhusen ur äpplena, lägg dem i en bunke med vatten och lite askorbinsyra eller ättiksprit (för att de inte ska bli bruna)