Man svänger förbifiskaffären, köper ett halvt kilo hel plattfisk per person. Hemma i köket klipper man bort fenor och stjärt – och langar infiskeniugnen
Piggvaren är en klar favoritiblandplattfiskarna. Eftersom fisken är mild och rejäl i köttet är den precis som hälleflundra perfekt ikombinationfinpotatis, nyriven pepparrot och skirat varmt smör
Fiskeni formen är av den platta sorten, sjötunga heter den och har man inte sådan så använder man antingen rödtunga eller annan plattfisk man gillar och hittar
Sätt in gratängen iugnentills det bubblar om såsen och den har fått lite färg. Smöra en ugnsform. Om Spättagratäng florentine var ett vin skulle det stå under avdelningenMild & delikat på Systemets hyllor
Smöra en ugnssäker form, lägg i löken. Förbered fisken. Tillsätt grädde, crème fraiche, vinet, det reducerade räkavkoket och spadet från fisken som stått iugnen
När vi lyckas lägga vantarna på plattfisk är det ALLTID denna rätt vi lagar i första hand. Rulla ihop och lägg i en lagom liten kastrull (om du vill laga rätten på spisen) eller ugnsform
Du kan också ersätta rödtungan med annan plattfisk efter eget tycke och smak. Rulladerna serverade jag sedan med med ugnsrostade grönsaker i form av rödbetor, sötpotatis, morötter, blomkål och palsternacka, samt med smörstekta champinjoner och spenatblad därtill