Brukar göra piroger med färdig pizzadeg från ICA. Nyttiga små köttfärspiroger, 15-16 st250 g nötfärs1 liten gul lök130 g morötter½ msk olivolja1 dl krossade tomater1 msk tomatpuré1 ½ msk sweet chilisås2 krm saltsvartpeppar25 g färsk jäst5 dl vatten, 37 grader½ dl mager kvarg½ tsk salt60 g rågmjöl (ca 1 dl)300-350 g vetemjöl special (ca 5-6 dl)ägg och lite vatten till pensling1
Jag föredrar pajdeg till just färspiroger då den håller ihop bättre och inte ”läcker” eller spricker lika lätt som tex pizzadeg om man skulle fylla dom för mycket
Den här gången provade vi att göra pizzadegen med Leilas recept som grundidé. ½ dl Chilisås. Så gott som allt mjöl skall knådas/röras in i pizzadegen, men spar ca ½ dl till det är dags att
Om vi antar att du redan vevat ihop och låtit pizzadegen jäsa, blandat ihop tomatsås och står startklar med pålägget är det faktiskt inte så mycket att orda om
en pizzadeg gör jag på 50 g jäst, 5 dl ljummet vatten, en nypa salt, en skvätt olivolja, 1 dl durumvetemjöl och så vanligt vetemjöl till schysst konsistens. rökt skinkapurjolökananasgod ost, både mild och lite mer smakrikfärska champinjonercreme fraiche med massor av vitlök itorkad oreganopaprika i olika färgerdegen grundas vanligen med felix chilisås, ingredienser strös över, sist ost och oregano och gräddas i 200 C värme