Den här gången kände jag för ett riktigt mörkt och maffigt, nöt- och fruktspäckat bröd, och pytsade i både berberis, färska dadlar, russin, pistaschnötter och mandel
En färdig kryddblandning som Kunglig sallad från The Spice Tree sätter också piff på det hela1 dl oskalad mandel1 dl naturella cashewnötter1 dl naturella pistaschnötter1 dl pumpafrön1 dl linfrön3/4 dl chiamjöl/pulver - köper jag från Bravara3 msk malda psylliumskal1½ msk bakpulverknappt 1 tsk salt4 ägg1/4 dl mandelolja eller kallpressad kokosoljaEv smaksättning. 1 dl naturella pistaschnötter
Sojamjölet kan ersättas med rårismjöl t ex, mandeloljan kan bytas till rapsolja, och pistaschnötterna kan ersättas med andra nötter, mandel, solroskärnor eller pumpafrön
200 g mjukt smör, laktosfritt eller vanligt - alternativt mjölkfritt margarin2½ dl rårörsocker4 ägg1 dl päroncognac, Xanté - alternativt pressad apelsin100 g sura körsbär50 g gula russin50 g sultanrussin100 g syltade apelsinskal50 g skållad, skalad mandel50 g naturella pistaschnötter3 dl ljust bovetemjöl1 msk vaniljsocker1 msk bakpulver2 tsk fiberhuskLägg körsbär och russin i blöt i cognac några timmar eller över natten
Jag gillar fröknäcke, jag gillar pistaschnötter, jag gillar bovete och jag gillar sesamfrön. Hacka pistaschnötterna fint och blanda alla torra ingredienser i en rymlig skål
Veckans vego får bli en riktigt god paj med härlig grönska och med både grönkål och brysselkål. Smaksättning av blåmögelost, lite knapriga pistaschkärnor på toppen för den som tål det, en sallad därtill, och du har en riktig hälsomiddag
100 g naturella cashewnötter30 g naturella pistaschnötter30 g solrosfrön70 g färskriven, riktigt långlagrad och smakrik parmesan1½ msk fiberhusk½ - 1 msk torkad, smulad oregano - eller någon annan örtkrydda3 krm bakpulver3 lätt uppvispade äggvitorBörja med att mixa nötter och solrosfrön till ett inte alltför fint mjöl. 30 g naturella pistaschnötter