PinotNoirviner är ofta medelfylliga med mjuka tanniner och friskt med fruktsyra. Druvorna är stora och har ganska tunt skal vilket gör att vinets färg brukar vara ljusare än exempelvis viner på druvan Shiraz eller Cabernet Sauvignon
En nackdel är dock att man kommer långt bort från utbudet av vinprovningar och vinmiddagar. De ville undersöka hur de österlenska vinerna och sparrisen fungerade ihop
Därför repriserar jag den här med uppdaterade vintips. Vinerna hittar du längst ned. En vanlig fråga inför julhelgen är om man kan dricka vin till julmaten
När det gäller röda viner är enklare Bourgogne, Beaujolais eller PinotNoir från nya världen bra eftersom de har hög fruktsyra och inte så tydliga fattoner
Trots att vinet, Pinotnoiren Sonoma Hills, var medelfylligt hade det ändå härlig, speciell smak. Plötsligt upptäcker man att man faktiskt fotade flaskan till det goda vinet som dracks till kalkonmiddagen hemma hos vänner häromveckan
Obs att rätt vin (ej ekat, snälla tanniner, gärna pinotnoir) och en fin kycklingfond (köp äkta fond på burk och/eller gör egen) spelar stor roll för resultatet
Om det är icke smaksatta bitar som tonfisk eller lax, då kan du be kocken pensla på lite soja och prova med en fatlagrad Chardonnay från Bourgogne eller Spätburgunder/PinotNoir från Tyskland, Österrike eller Sydafrika, så får du en härlig smakupplevlese
Det är synd för en mjuk PinotNoir funkar bra till torsk kokt på norsk, alltså med mycket salt. Och en Pinot Gris med hyfsad syra (och låg sötma) gör sig utmärkt till kyckling
Dryck som rekommenderas till är något vin av druvan PinotNoir. Lite då och då under årens lopp så har vi gjort helstekt Kalkon och då gärna en stor Bjässe som denna på 6 kilo, blir supergott när man låter den vara i ugnen länge med stuffing i och massa tillbehör a'la American Style