4 pilgrimsmusslor, salt, socker. 100 g mascarpone, 1 msk mjölk/grädde/, 1 citron, salt, peppar. Rör ihop mascarponeosten med mjölk eller grädde och riv ner skalet från 1 citron. Relaterat 4 pilgrimsmusslor. 1 msk mjölk
Stek pilgrimsmusslorna med endast olivolja och salt på hög värme tills de får en fin brun färg. 1 dl fet mjölk. Tillsätt färsk dill, västerbottenost och 1 dl fet mjölk. 1 dl fet mjölk
Koka 100 gr persiljerot med 1 dl grädde och 1 dl mjölk tills den blir mjuk. Stek önskat antal pilgrimsmusslor (kanske 2 per portion till förrätt, fler om det ska vara varmrätt) på hög värme i tystnat smör. 1 dl mjölk
Koka pumpan i mjölk och grädde med buljongtärningen i ca 20 min. 0,5 l standardmjölk. 200 g pilgrimsmusslor utan romsäck. 1 kg pumpa (skalad, urkärnad och tärnad) 0,5 l standardmjölk 0,5 l grädde 1 kalvbuljongtärning 1 dl grapejuice salt tabasco 2 msk smör 200 g pilgrimsmusslor utan romsäck 0,5 vitlöksklyfta, finhackad worcestershiresås
Ofta så serveras pilgrimsmusslor stekta men här är de nästan helt råa, de har bara marinerats några minuter i citronsaft, resultatet blir att smaken av musslan kommer fram på ett helt annat sätt än om den är stekt