Årets pepparkakshus är färdigt. Välj ett pepparkakshus efter smak och klipp ut mallarna. Skär till delarna efter mallen igen och låt delarna svalna ordentligt före du börjar bygga upp pepparkakshuset
Jag bestämde mig för att inte göra något pepparkakshus i år. FriskusPepparkakor1/2 dl mörk sirap3/3 dl råsocker1/4 dl starkt kaffe1/2 dl äppeljuice1/4 dl olja [jag använde raps]1 tsk kanel1 tsk ingefära1/4 tsk malda kryddnejlikorknappt 1 msk syltade apelsinskal, finhackadeknappt 1 msk rivet citronskal, ekologiskt [jag använde mig av syltade citroner då jag hade en burk stående]1/2 msk bikarbonat2 dl dinkelmjöl1 1/2 dl vetemjölKoka sirap, socker och kaffe. 1 msk rivet citronskal
Årets pepparkakshus blev en modell av lunds domkyrka. 100g mandel (jag föredrar skalad mandel)50g pistagemandel100g russin150g smör150g socker1 tsk nymald kardemummaskal från 1/2 apelsinskal från 1/2 citron1/2 tsk mald vaniljstångSockerlag. 1 tsk nymald kardemummaskal från 1/2 apelsinskal från 1/2 citron
Att bygga pepparkakshus är inget jag brukar göra. Sedan gjorde jag kristyren enbart på äggvita och florsocker och skippade citronen för att det skulle bli så lite fukt som möjligt som gör pepparkakan mjuk
Vill du göra ätlig kristyr rekommenderar jag att byta ut ättikan mot pressad citron. Ni är många som mailar och undrar hur jag blandar kristyren till pepparkakshusen
Vill man spritsa eller på annat sätt dekorera tårtor, kakor, pepparkakshus m. * 1/4 tsk pressad citron (tillsätts i äggvitan). 1/4 tsk pressad citron (tillsätts i äggvitan)