· Det är pektinet i frukten eller bären som får marmeladen att tjockna. Apelsin för den trevliga beskan, kardemumma för smakbrytningen och pistagenötter för konsistensen
Du kan också ta flytande pektin för att göra marmeladen fastare, om du föredrar det. Lägg i en kastrull tillsammans med vatten, rårörsocker, lättkrossade kardemummakapslar och snittad och urskrapad vaniljstång
(strösocker med tillsatt pektin). Rensa vinbären noga och koka upp tillsammans med vatten, kardemumma och hälften av sockret i en tjockbottnad kastrull
100 g rabarber 50 g syltsocker (med pektin) 1 msk vatten 2 tsk malen kardemumma. 100 g rabarber 50 g syltsocker (med pektin) 1 msk vatten 2 tsk malen kardemumma
innehåller pektin som sänker blodsockerhalten och kolestrol, skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar (hjärtinfarkt & stroke), är en antioxidant, innehåller malinsyra som är bra mot toxiner, tungmetaller bra för magen, njurar och rening av levern
Kvitten innehåller mycket pektin vilket gör den utmärkt att använda på de sättet. Jag valde ett enkelt recept med socker, citron och kardemumma som smaksättning
Jag använde syltsocker, eftersom det innehåller pektin, och gör barfin lite fastare. I det här receptet får syrliga svenska äpplen lysa tillsammans med indiska smaker av kokos och kardemumma, och ljuvligt sötsyrligt äppelgodis uppstår
Blanda socker och pektin. 15 g pektin. Koka socker, pektin, glykos och päronpure till 107,5 c. ”Bärglögg”svartvinbär, 100 % blåbär, kardemumma och aniskryddor. 1 msk kardemumma. 15 g pektin
Tag bort kardemummakapslar och kanelstång. Koka purén tillsammans med kanel och kardemumma på svag värme under lock ca 10 min. 5 st gröna kardemummakapslar , lätt krossade. 75 dl syltsocker , med pektin
innehåller pektin som sänker blodsockerhalten och kolestrol, skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar (hjärtinfarkt & stroke), är en antioxidant, innehåller malinsyra som är bra mot toxiner, tungmetaller bra för magen, njurar och rening av levern
Plocka ur kardemumma kappslarna och häll upp i väl rengjorda och kokta glasburkar. 150g Havtorn50g Rivet höst äpple2msk Vatten2st Kardemumma kappslar1msk Honung1dl Strösocker½krm citronsyra1msk Flytande pektinBlanda havtorn, rivetäpple, vatten, kardemumma, honung och strösocker i en kastrull och och sjud tills havtornen fallit sönder och det blivit lite simmigt, det tar ca 10-15 minuterBlanda då ner citronsyra och pektin och koka upp. 2st Kardemumma. 1msk Flytande pektin