Det här är en dessert som jag smakade nära påsk i lunchrestaurangen. Om jag förstod rätt så har den sitt ursprung ifrån Ryssland och är en av desserterna som bland annat äts i Finland under påsken
Äntligen är det påsk, och då får man äta pasha. Ifjol blev den lite för söt, min pasha, så nu minskade jag sukrinmängden rejält och tog bara 1 msk, men liiiite mer hade det kunnat vara, kanske 1½ msk
Jag har experimenterat lite med pasha, för det måste jag absolut få på påsk. Jag utgick från det vanliga pasha-receptet men använde yoghurt istället för kvarg/kesella
Vårt påskfirande förlöpte traditionsenligt med stifado och pasha på lördagkväll. Pashan var i år tillverkad enligt det traditionella receptet men istället för 1½ dl socker användes 0,75 dl sukrin
Idag fick man dessutom köpa hem påskgodis som eleverna gjort och köpa hem grönsaker och pasha. I morse styrde jag kosan mot yrkesakademin i Gamla Vasa för att besöka kockutbildningen och deras restaurang Fyrklövern
Det är dags att introducera den traditionella rysk-finska påskefterrätten pasha till er. Pasha är en dessert gjord på kvarg som har sitt ursprung i ortodox påsktradition
Pashan täcks över med handduk och form innan den ställs in ikylen igen efter serveringen. Häll av vätskan och låt pashan stå minst 24 timmar i kylskåp innan denstjälps upp