Oxlägg recept

Långlagad oxlägg

Långlagad oxlägg

Det är dessutom en hel del svinn från oxläggen, vilket gör att den trots sitt relativt låga kilopris i slutändan inte är så billig som den kan tyckas
Marinerat oxlägg med rotsaker

Marinerat oxlägg med rotsaker

2 kg oxlägg i skivor. Lägg köttet i ett lågt fat och slå över marinaden. Låt det dra över natt och vänd köttet en gång
Märgbräserad oxlägg

Märgbräserad oxlägg

Hel oxlägg, urbenad. Märgen från oxläggens (klyvna) ben. Fyll oxlägget med märgen, rosmarin, salt och peppar
Gryta med oxlägg och oliver

Gryta med oxlägg och oliver

Oxlägg kräver ganska lång tid med har väldigt mycket smak. Oxlägg i skivor. Påminner lite om oxkind i smaken
Ragu Napoletano

Ragu Napoletano

Den här gången använde jag högrev och oxlägg, men du kan också använda till exempel lammkött. Ragu Napoletano är en klassisk syditaliensk gryta som både används som pastasås och som en egen kötträtt
Peposo notturno

Peposo notturno

Jag har låtit benen från oxläggen koka med. Man tar 1 par skivor Oxlägg skuret i lagom bitar, mycket malen svartpeppar, salt, en finhackad vitlök (OBS inte en klyfta utan en hel lök) och en flaska Chianti
Märgbräserad kalvlägg

Märgbräserad kalvlägg

Den här gången gjorde jag på kalvlägg istället för oxlägg men förutom det så är det samma recept. Det enda som är speciellt är att få tag hel oxlägg eller kalvlägg, man brukar få säga till i förväg
Köttnudlar

Köttnudlar

Jag fick inte tag på oxlägg men det tror jag blir ännu bättre med det. Det här är ännu ett recept av Pellegrino Artusi ur Science in the kitchen and the Art of Eating Well
Smakexplosion: Långkok på oxlägg

Smakexplosion: Långkok på oxlägg

mört oxlägg med kraftig smak av rött vin kryddor och grönsaker. 2 kg oxlägg. bildkälla. spisa. nu. Efter 4 timmar småputtrande har smakerna koncentrerats och köttet faller av benet så mört att det smälter i munnen

soppa på oxlägg

Skär 4- 5 snitt genom den yttre hinnan på oxlägget innan det sätts ner i det kokande vattnet, skumma av. 5 kg oxlägg , torka bort all överflödigt blod med hushållspapper

Recept på buljong

11/2 kg oxlägg. 11/2 kg oxlägg. Buljong kommer från franska ordet bouillon som sin kommer från bouillir som betyder koka

Gulasch

märgpipa, högrev, oxlägg 1 liter vatten 3,5 msk kalvfond 0,5 tsk salt svartpeppar, nymalen 2 st gröna paprikor, finhackade (0,5 röd paprika finhackad) 2 medelstora potatisar av fast sort 1 burk plommontomater alternativt 0,5 kg tomater, urkärnade och hackade 0,5 tsk mejram Beskrivning Skär köttet i bitar

Gulasch

märgpipa, högrev, oxlägg 1 liter vatten 3,5 msk kalvfond 0,5 tsk salt svartpeppar, nymalen 2 st gröna paprikor, finhackade (0,5 röd paprika finhackad) 2 medelstora potatisar av fast sort 1 burk plommontomater alternativt 0,5 kg tomater, urkärnade och hackade 0,5 tsk mejram Beskrivning Skär köttet i bitar

Köttgryta från Florens

Till kött har jag den här gången tagit högrev och lite oxlägg. Man får en något mer komplex smak genom att ha med oxlägg vilket inte gör något när receptet i övrigt är så enkelt i sin smak