En frisk, syrlig doft ska kännas när du luktar på surdegen. Surdegen är klar. Mata surdegen med ny näring i form av mjöl och vatten varje vecka enligt dag 4
En surdeg som har mycket liv i sig kan dock stå i två veckor utan att man behöver greja med den,För att det inte ska bli alltför mycket surdegsgrund så kan det vara lämpligt att hälla av bort en del innan du friskar upp den på nytt
Av den sista degen gör jag en ny sats deg. Förra veckan satte jag en surdeg från grunden. Det här är de godaste bröden du bakat sa barnen när de fick de nygräddade ljumma till kvällsfikat
På så sätt går nästan all deg åt till bakningen och jag får blanda en ny och fräsch surdeg varje gång istället för att slösa en massa mjöl på en stor sats som ändå inte går åt
Därefter delades degen i två delar, varav den ena formades till en limpa och lades i en jäskorg och den andra delen formades till en ny boll och placerades i en övertäckt skål
I vanliga fall gör jag surdegen själv, men eftersom jag just satt en nysurdeg som inte var färdig för bakning, köpte jag för första gången en färdig surdeg på ICA
Jag är alltså helt ny på det här och vet inte mycket alls om surdeg. Blev lite taggad att prova det här med surdeg efter att jag var på Mat för livet-mässan
Har testat "köpesurdeg" en gång innan precis när det det va nytt. Så idag när vi fick in Kronjästs surdeg på burk så va jag ju bara tvungen att testa det
Ta fram en ny bunke nästa dag och rör ut 1/2 pkt jäst med 1/2 dl fingervarmt vatten. Tillsätt 1/2 dl rapsolja, 1/2 dl linfrö, 2 dl rågflingor och surdegen från den första bunken
Köttbullar i en helt ny variant. Jag bakar som ni vet vid det här laget alltid mitt bröd själv eftersom jag och min surdeg i stort sätt inte går att sära på vid det här laget
Ny knaprig fröknäckemix med surdeg. Det jäser och gräddas för fullt i media, hemmabakning har blivit en livsstil och nu söker många nya alternativa sätt att baka