Vegetarisk nyårsmeny, flera förslag. 5 dl rödvin. 5 dl rödvin. Ibland händer det. Jävlar alltså. Och det roliga är att det har hänt ganska ofta nu på senaste dessutom
Tänkte dela med mig av lite av vår nyårsmeny. De har en ganska hög fruktsyra och lite lägre taninhalt ( det som känns strävt i vissa rödvin) Passar till enklare maträtter med just krämig fetma och sälta
Mitt förslag på Nyårsmeny kommer här. Förrätt Skaldjurspaté med romsås 6-8 portioner 150-200 g crabfish, urkramad1 dl dill, finhackad5 ägg5 dl grädde 0,5 dl smörgåskaviar2 krm salt1 krm vitpepparGarnering200 g räkor, skaladeCitronSalladTomatGurkaDillRomsås4 dl gräddfil2 dl crème fraiche4 msk röd stenbitsrom1 vitlöksklyfta, pressad1 krm salt1 krm vitpepparGör så härLägg bakplåtspapper i en avlång brödform, ca 1 literLägg crabfishen i botten av formen och strö över dillBlanda ägg, grädde, kaviar, salt och pepparHäll äggblandningen i formenGrädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 1 timmeBlanda alla ingredienser i romsåsen och ställ kallt fram till serveringGarnera den kalla patén och servera den kall med romsåsen Varmrätt Ugnsbakad torskrygg med rödvinssås och rökt sidfläsk 4 portioner 600 g färsk torskrygg1 dl flytande fiskfond1,5 dl rödvin1 dl vatten3 cl Kinsesisk soya1 st charlottenlök100 g rökt sidfläskSaltPeppar Till serveringPressad potatisSallad Gör så härHacka charlottenlöken till såsen fint Fräs löken mjuk med en klick smör i en kastrullSlå på rödvinet, fiskfonden och vattnetLåt det koka ihop i ca 10 minTillsätt soya och smaka av med salt och pepparRed ev av såsen med Maizena och avsluta med en klick smör för att "blanka av" såsen Smörj en ugnsfast form och lägg i torskryggenSalta och peppra torskenAnvänd stektermometer och ugnsbaka torsken i 150 gradertills den nått 56 grader i inner temperaturTa ut torsken och låt den vila ett par minuterTärna sidfläsk och fräs den knaprigt i en stekpannaSkär upp fisken i portionsbitar och lägg på tallrikServera med pressad potatis, sidfläsk, rödvinssås och en sallad Efterrätt Ugnsbakade päron med ädelost Toppa päronen med Honungsrostade valnötter1 dl valnötter1 msk honungGör så härRosta valnötterna försiktigt i en torr stekpannaTillsätt honungen och låt puttra i 5-6 minuterRör om då och dåHäll upp nötterna i en skål och låt svalna Dryck Som dryck till förrätten passar ett torrt och fruktigt vin, t ex ett Riesling, som även går utmärkt att dricka till varmrätten
Lite inspirerad av Tommy Myllymäkis meny men med nya smaker skapade jag den här nyårsmenyn. Jag lät mig inspireras av det fantastiska vinet vi köpte i Lyon i somras - en Crozes Hermitage (alternativt tips från Systemet längst ned) med underbar djup inlagd frukt och chokladton - och bestämde mig för att använda mina rominlagda fikon i rödvinssåskoket
* Smör med vitlök och persilja (prova även den franska kryddan persilliade)* Rödvin, tomatpuré, hackad syltlök och paprikakrydda (du får mosa ett bra tag för att få in rödvinet)* Kapris, parmesan och hackade oliver ----EFTERRÄTTEREnkel blåbärsrätt i ugnJag har mycket blåbär i frysen som jag plockade i somras
Jag gör den här med min vanliga rödvinssås som bas och tillsätter helt enkelt bara blåbären. Så har vi då kommit till varmrätten i vår lilla serie "2012 års nyårsmeny". 1 dl rödvin. 1 dl rödvin
Precis innan servering kokar d upp rödvin med kalvfonden och reder med maizenan. Servera köttet till en potatisfondant eller potatisgratäng och en rödvinssky
Antipasti Bresaula med citron, olivolja och parmesan Coppa Salami Oliver Grillad aubergine med basilika Grillad zuchini med mynta Stekt paprika med oliver och kapris Toskansk tà rtara Första huvudrätt Tagliatelle med radicchio Pasta med pesto, potatis och bönor Andra huvudrätt Grisens hemlighet med fänkålsfrön bräserad i rödvin, salsiccia fresca bräserad i rödvin, färskt sidfläsk grillad med kryddor och vinäger, i ungsbräserad fänkål och tomat, auberginesallad i vinäger