Norskt tunnbröd recept

Lompe - norskt tunnbröd

Lompe - norskt tunnbröd

Jag fick några kokta potatisar över och valde att prova ett recept som låg i testahögen. De var enkla att göra och goda att använda som korvbröd
Lompe - potatisbröd

Lompe - potatisbröd

Lompe är ett norskttunnbröd som antingen äts som det är med smör, viras runt en korv eller varför inte fylla och använda tunnbröden som wrap/tortilla

Drinkar och folkemuseum i Oslo

I ett annat bakade de tunnbröd (lefse). Förra fredagen tog jag mitt pick och pack och korsade gränsen mot Norge (efter att ha kandidatlabbat hela förmiddagen)

Matrelaterad historia - blandat

Västerut bakades dock (liksom i Norge) bröd av havre och i norr av korn - självklart handlade det i båda fallen om tunnbröd

Lompe - norskt tunnbröd

6 bröd. 1. Skala den kokade potatisen och riv den på rivjärnets fina sida eller använd en potatispress. 2. Strö över saltet och blanda ner det mesta av mjölet

Norskt tunnbröd med lax

Lägg tunnbröden ovanpå varandra och täck med bakduk. Tunnbröden bör ätas dagsfärska. Smält smöret på låg värme i en kastrull

Lompe: Norskt tunnbröd med potatis

Skala potatisen och pressa den i en potatispress (eller riv den fint på rivjärn, huvudsaken är att du undviker större potatisklumpar)

Läfsor glutenfria

Om man steker kort tid (ca 10-15 sek) på båda sidorna med hög temperatur på stekpannan får man ett mjukt tunnbröd. Om man steker lång tid (1 min) på båda sidorna med medelhög temperatur på stekpannan får man ett hårt tunnbröd

Bildkavalkad och Hardangerlefse

Och Espen var tvungen att försöka sig på Hardangerlefse – ett sött tunnbröd som är den finare versionen som användes till bröllop och fester, med den tidens dyra socker, smör och vetemjöl