Norsk vitkål recept

Norsk kållåda

Norsk kållåda

8 hg strimlad vitkål. Förväll kålen i buljong. Låt den rinna av, men spar spadet. Hacka löken grovt och bryn den tillsammans med kålen i matfett och ringla över lite sirap
Norsk kållåda

Norsk kållåda

8 st vitkål. Skär kålen i bitar eller strimlor. Förväll kålen i buljong eller vatten med lite salt, ca 3-5 minuter
Gratäng med Vitkål och Varmrökt Sidfläsk

Gratäng med Vitkål och Varmrökt Sidfläsk

Det är en eller två skivor fett fläsk, mellan två tunna skivor Norsk getmesost. Gratinerad Vitkål med rökt Fläsk och Tomat 2 dl strimlad Vitkål 50 gr Varmrökt Sidfläsk 1/4 grön Paprika 2 msk Smör 1 dl Grädde 1 msk Chilisås eller 1 tsk Tomatpuré Paprikapulver Timjan Havssalt och nymald Vitpeppar ½ Tomat ½ dl riven Prästost Bryn smöret och stek vitkålen mjuk, tillsammans med tärnat fläsk
Fårikål

Fårikål

Varva vitkål och kött i en stor kastrull. Hacka vitkålen ganska grovt, ca 2x2 cm bitar. 2 vitkålshuvud. Lägg i mjöl, salt, och peppar (gärna i en behållare)
Julmys hos mormor och morfar

Julmys hos mormor och morfar

Norsk surkål a la’ mormor. Skär vitkålen i fyrkantiga bitar ej roten. 1 vitkålshuvud ca 2 kg. ) 1 vitkålshuvud
Ugnskokt torsk med äpplen

Ugnskokt torsk med äpplen

600 g g Norsk Torskfilé Norsk Torskfilé. 0,25 st st vitkålvitkål. Ingredienser Antal portioner - + 600 g g Norsk Torskfilé Norsk Torskfilé 0,5 st st lök, gul lök, gul 3 st st äpple äpple 0,25 st st vitkålvitkål 1 msk msk senap, skånsk senap, skånsk 1 msk msk smör smör 1 dl dl crème fraïche crème fraïche

egen surkål

Än så länge finns det fin norsk kål att få tag på i varenda butik, så det är bara att köpa ett huvud och hacka loss

Matrelaterad historia - blandat

Norsk sluring kan vi ju idag äta som en riktigt god grönsakssoppa, men tror föga att vi idag skulle önska äta den sluring som här i landet en gång åts av skogsarbetare, kolare och rallare
Får i kål. Norges nationalrätt.

Får i kål. Norges nationalrätt.

I var och varannan stuga puttrar nu kålgrytorna fullspäckade med fårkött och dofterna sprider sig mellan gränder och hus, likt en dimridå sprider sig den härliga doften av kål och fårkött mellan husen och kvarteren lite varstans i det norska samhället
Norska savojkålsdolmar

Norska savojkålsdolmar

I Norge så kokar men dolmarna och gör en vit sås till, att jag valt savoj kål var mer en slump så vitkål går lika bra
Let the good times springroll

Let the good times springroll

Fårikål är exakt vad det låter som, och är supertraditionell och väldigt norsk mat. I Norge på hösten kostar vitkål inte mer än typ 1 krona, för nu. 2 dl strimlad vitkål. 1,5 laxfiléer på 100 g 1 morot 2 dl strimlad vitkål

Norsk kållåda

8 hg strimlad vitkål. 1.  Skär kålen i bitar eller strimlor. 2.  Förväll kålen i buljong eller vatten med lite salt, ca 3-5 minuter