Norsk apelsin recept

Apelsin cheescake med chokladtopping

Apelsin cheescake med chokladtopping

Och nu till toppningen som inte tillhör den klassiska norska ostkakan. Jag använder mig av ett hederlig norskt recept till grunden för kakan ett recept som jag bara älskar och jag använder norska Frejas apelsin gelé smak men ni kan man nog hitta gelé i hyllan med utländska varor i butiken detta är gelé som egentligen är beräknat på 5 dl vatten enligt förpackningen. 1 paket apelsin gelé (beräknat till 5 dl vatten). 100 gr mörk apelsinchoklad

Matrelaterad historia - blandat

Norsk sluring kan vi ju idag äta som en riktigt god grönsakssoppa, men tror föga att vi idag skulle önska äta den sluring som här i landet en gång åts av skogsarbetare, kolare och rallare
Apelsinbakad norsk laks

Apelsinbakad norsk laks

Tvätta och finriv apelsinskalet. Gnid in ovansidan av laksen med apelsinskal. Garnera med rivet apelsinskal och lite av mandeln
Fyrstekaka med mandelfyllning

Fyrstekaka med mandelfyllning

Rör ner mandeln och rivet apelsinskal. Tillsätt eventuellt syltat apelsinskal. Rivet skal av 1 apelsin. Ev 4 msk finhackat syltat apelsinskal

Surt sa räven om rönnbären

" heter det, men det här citatet från berättelsen om Räven och druvorna, i Esops fabler, från den grekiska antiken, handlar alltså inte om rönnbär, likaväl har citatet blivit ett ordspråk som på svenska och även norska handlar om frukterna på rönnen, Sorbus aucuparia

Norsk mandelkaka

Blanda mandeln med florsocker, apelsinskal, vaniljsocker, kardemumma och bakpulver. Rivet skal från ½ -1 apelsin

Fyrstekaka med mandelfyllning

Rör ner mandeln och rivet apelsinskal. Tillsätt eventuellt syltat apelsinskal. rivet skal av 1 apelsin. ev 4 msk finhackat syltat apelsinskal