Vispa samman olja, vinäger, chili och persilja. 2 krm Chili explosion. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stek det i ugnen utan salt och peppar till en innertemperatur 65–70º
Marockansk köttgryta "tagine" med saffranscouscous (5 portioner)1 kg lammstek eller nötstek (jag använde "karjanlanpaisti" kött som är 50% nöt och 50% gris)(1 burk kikärter)1 burk hela tomater3 msk tomatpyré2 köttbuljongstärningar½ flaska rödvin½ l vatten2 lökar6 klyftor vitlöken rejäl bit riven ingefära3 morötter2 lagerblad150g kärnfria skurna dadlar(russin)korianderpistage eller pecannötterFör kryddblandingen. Ras el Hanout2 tsk gurkmeja1 kuvert saffran (á 0,5g)1 tsk paprika3 bird's eye chilin (vanlig chili går också eller cayenne peppar)3 tsk kanel2 kanelstångar2 tsk kardemumma1 tsk malen anis2 st stjärnanis1 tsk malen spiskummin1 tsk muskotnöt1½ tsk salt2 msk vetemjölLägg ugnen på 175 grader. Önskar mig av julgubben en fin kamera till julklapp, med vilken jag kan fota lika snygga bilder som Chcochili , för detta ser ju helt uselt utSaffrancouscous (5 portioner)Lägg 5 ½ dl vatten och koka
200–250 g rumstempererad nötstek av ytterfilé eller entrecôte. 1⁄2 färsk chili, urkärnad och tunt skivad. 200–250 g rumstempererad nötstek av ytterfilé eller entrecôte
Jag tänkte dock att vi firar in mitt nya liv som bokföringsproffs med en finfin rödvinssås som jag gjorde till påskhelgens svamp och nötstek (som har blivit en riktig högtidsfavorit hemma hos mig)
Lesscarbs nötstek, långsamt och gott. Servera med sjögräsnudlar/shiratakinudlar, kokt ägg, lök, god olja att ringla över (och för att få upp fettet) frön, nötter, gröna bladgrönsaker, svamp, kål, färsk chili, sidfläsk, avokado ja egentligen allt du har hemma fungerar… Låt fantasin flöda och variera innehållet
Lägg köttbiten i en ugnsfast form, strö över chiliflakes, timjan, peppar och lite mera salt. Koka gärna ihop köttsaften med en skvätt grädde och cream fraiche (och lite extra chili om du vill) till önskad konsistens, vips har du en smarrig sås
Väl hemma var det dags att ta itu med söndagsmiddagen, och all matinspiration hade nog smält bort i badet, för jag hade ingen aning om vad jag skulle ta mig till med nötsteken av märgpipa som låg i kylen
olivolja, salt, peppar och örtkryddor att knida in köttet med, nötstek kan man gärna krydda med lite starkare kryddor också som chili, paprikapulver, annan kryddblandning eller rub som det också kallas
Nötstek 4 personer. För några månader sedan köpte vi en köttbox från Gröna Gårdar. Efter lite rotande i frysen fick jag idag fram den sista förpackningen från boxen, nötytterlår, som fick bli till en grytstek
Lesscarbs nötstek, långsamt och gott. Riv/pressa ner vitlöken, skiva chilin och tillsätt de andra ingredienserna och kör några sekunder i matberedare eller rör för hand