Nötbog buljong recept

Långlagad nötbog, med många smaker

Långlagad nötbog, med många smaker

Ja, inte var det buljong eller fond. Själva nötbogen är i sig en oerhört tacksam styckningsdetalj. Ett perfekt sällskap för en fin nötbog
Porterstek på nötbog

Porterstek på nötbog

Koka upp porter, saft, portvin, soja, timjan, enbär, buljongtärningar, skalad och klyftad lök och skalade vitlöksklyftor, i en stor gryta
Porterstek på nötbog

Porterstek på nötbog

Koka upp porter, saft, portvin, soja, timjan, enbär, buljongtärningar, skalad och klyftad lök och skalade vitlöksklyftor, i en stor gryta
Portergryta med nötkött

Portergryta med nötkött

Koka upp porter, saft och buljongtärningar i en gryta. Lägg ner köttet i omgångar så att buljongen kokar vid varje ilägg
Vietnamesisk Phô

Vietnamesisk Phô

Lägg de snabbkokta märgbenen i botten, lägg över de rostade grönsakerna, kryddorna med lagerblad men utan fisksås och till sist din nötbog som du har saltat ordentligt först
Isabels nötgryta

Isabels nötgryta

Lägg köttet i en kastrull och tillsätt tomater, vatten, gul lök (skuren i större klyftor), riven/ hackad vitlök, buljong
Sommarsolståndet

Sommarsolståndet

Till middag gjorde jag en grytstek i lergrytan, av en bit nötbog och en massa rotsaker. Jag brynte den runt om i stekpannan så den skulle få lite färg innan jag lade den på grönsakerna och slog på buljong och rödvin

Porterstek på nötbog

Koka upp porter, saft, portvin, soja, timjan, enbär, buljongtärningar, skalad och klyftad lök och skalade vitlöksklyftor, i en stor gryta
Nötköttsgryta med rotfrukter

Nötköttsgryta med rotfrukter

Mängder av rotfrukter som fått suga åt sig av buljongen och tomaterna.  Nötköttsgryta med rotfrukter och rödvin 6 portioner1 kg nötkött t ex fransyska, nötbog eller högrev5 lökar, 2 finhackade och 3 grovhackade5 vitlöksklyftor, tunt skivade5 morötter, skalade och skurna i tjocka skivor3 palsternackor, skalade och skurna i tjocka skivor1 rejäl klyfta rotselleri, skuren i tärningar på med sidan ca 1,5 cm2 selleristjälkar, tunt skurna1 röd paprika, fint tärnad1 paket bacon, finstrimlat2 färska tomater1 burk krossade tomater, gärna Mutti3 msk tomatpuré 1 burk stora vita bönor 3 dl rödvin5-8 dl vatten2-3 msk oxfond med rödvinsmak (den mindre mängden om mindre mängd vatten)3 lagerblad1,5 msk paprikapulver1 krm chiliflakes0,5 tsk torkad oregano 2 persiljekvistar, bladen hackade och stjälkarna helasalt, rikligt med grovmalen svartpepparsmör eller olja för stekningPutsa köttet från senor och fett och skär i små tärningar med sidan drygt 1 cm. 1 kg nötkött t ex fransyska, nötbog eller högrev
Saftig söndagsstek

Saftig söndagsstek

Välj en så stor gryta att både kött och buljong får plats. Häll coca-cola, lättöl, soja, kryddor och köttbuljongen i grytan
Texas no bean chili

Texas no bean chili

Häll på öl och rödvin, tillsätt krossade tomater, buljongtärningar och de torkade kryddorna. Undvik att salta från början, då buljongen släpper en del salt
Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

Jag använde nötbog från Gotland. Tillsätt vin, vatten, buljong, tomatpuré, timjan och pressade vitlöksklyftor

Porterstek på nötbog

Koka upp porter, saft, portvin, soja, timjan, enbär, buljongtärningar, skalad och klyftad lök och skalade vitlöksklyftor, i en stor gryta

Saftig söndagsstek

 Välj en så stor gryta att både kött och buljong får plats. Häll coca-cola, lättöl, soja, kryddor och köttbuljongen i grytan

Köttsoppa med klimp

Den lite salta buljongen, den kokta potatisen i små bitar och mjuka söta morötter… Och klimpen. Skumma av noga så du får en klar buljong

Enkel köttgryta

Koka upp buljongen. 500 g nötbog eller grytbitar. 3 dl köttbuljong. Skär köttet i små grytbitar. Blanda med sojan

Helgstek med sås på coca-cola och öl

Mät upp alla ingredienser till buljongen i grytan och koka upp. Sila och mät upp buljongen. 1,8 kg nötbog. 2 köttbuljongtärningar. 8 dl buljong