6 700 g fiskfilé (t ex sej) 1 tsk salt 500 g räkor med skal 2 gula lökar 800 g blandade grönsaker (t ex fänkål, morot, knipplök, rotselleri och spetskål) 1 kg blåmusslor 1 msk olivolja 3 dl vitt vin 2 burkar cocktailtomater (à 400 g) 3 dl vatten 1 1/2 msk konc fiskfond 3 msk asiatisk fisksås 3 msk färskpressad citronjuice 2 krm peppar 1 1/2 dl finskuren dill Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Tvätta musslorna noga, dra bort skägget och släng dem som inte stänger sig. Koka upp ½ dl vatten (det står faktiskt så i receptet) i en kastrull och lägg ner musslorna
Skrubba bort eventuell sand från pilgrimsmusslorna, öppna och rensa dem och ta tillvara på spadet. Smaka av med lite av sirapen för att öka sötman och smaken av ingefära samt fisksås och soja för sältan
Fräs grön curry med den hackade löken och citrongräset Koka ihop med vin och kokosgrädde Lägg i musslorna och koka under lock 6-8 min tills de öppnats sig Smaka av med fisksås, limejuice och koriander Garnera med thai-basilika 2 kg blåmusslor. 1 msk fisksås
Portovenere, i spetsen av Cinque terres nationalpark, är känt för sina blåmusslor. Men den som kommit lite längre i sin personliga smakmognad och kan uppskatta till exempel Brie de Meaux och asiatisk fisksås, har goda chanser att gilla Stoccafisso för den umamibomb den är
Artusi för svenskar | Italiensk mat från 1800-talet
Den gör du genom att blanda 1 paket mango i bitar (som tinats), 100 g hackade räckor, 1 burk musslor i vatten (hackade), 1 pressad vitlöksklyfta, saft och skal från 1/2 lime, 1 dl hackad bladpersilja, chiliflakes, salt och svartpeppar. 2 tsk fisksås. 1 burk musslor i vatten
Lägg i frysta räkor och musslor. Såser Sweet chilli (färdig sås på flaska) Martins & Thérèse klassiker ½ dl Sesam olja 1,5 dl japansk soya Två matskedar sesamfrön som rostas i panna Två matskedar pressad lime En finhackad röd chilli En matsked riven ingefära Kerstins Thaiinspirerade 1,5 dl Fisksås Två matskedar limejuice Två pressade vitlökar Finhackad grön chilli Riven ingefära Nika fick titeln dekorationsansvarig och tog detta på största allvar