Murkelstuvning recept

Renfilé på kronärtskocksbotten med murkelstuvning

Renfilé på kronärtskocksbotten med murkelstuvning

Lägg ut bottnarna på ugnssäkert fat. Stek filén lätt och lägg skivorna ovanpå bottnarna. Gör en gräddstuvning på murklorna och den finhackade löken genom att smälta lite smör, vispa ner ett par msk vetemjöl och späda med grädden
Stuvade Murklor

Stuvade Murklor

Minns de goda varma smörgåsar som Mamma gjorde med murkelstuvning när jag var liten. Murkelstuvning 1 dl förvällda, grovhackade Murklor 1½ dl Grädde 1 msk Smör 1 msk finhackad Purjolök Havssalt och nymald Vitpeppar Några droppar vit Balsamvinäger Worcestersauce Bryn smöret lätt, rör ner de hackade murklorna

Spökfrossa?

Murkelstuvning var det länge sedan vi åt, liksom hasselbackspotatis. Nej någon spökfrossa har vi inte haft, vi har inte sett en endaste häxa eller utklädd unge
Tapas från Jämtland och bloggsemester

Tapas från Jämtland och bloggsemester

Servera som tapas eller värm försiktigt och avnjut med till exempel en god murkelstuvning, så gjorde mamma älgtunga när jag var liten

Renkalvfilé med jordärtskockspuré

Lägg murkelstuvningen på ena sidan av tallriken och placera det skivade köttet ovanpå. Har man inte tillgång till renkalvfilé kan man använda kött av rådjur eller hjort

Murkelstuvning

Skär murklor och lök i små bitar som steks tillsammans med salt och vitpeppar i minst 10 min (först då kommer murklornas smak fram)