Blanda till sist i det smälta smöret och rör om tills smeten är helt blandat. Här kommer receptet på moussetårtan som jag hade med mig på kräftskivan i lördags
Min 25-års dags tårta ca 10-12 bitar (mäktig tårta) Kladdkaksbotten 150 g smör 3 ägg 3 dl socker 2 ¼ dl vetemjöl 3 krm salt 1 ½ msk ljus sirap 1 ½ dl kakao 1 ½ tsk vaniljsocker Tropisk mousse ca 200 g tropisk fruktpuré eller nectarkoncentrat (spara ca ½ dl till gelén) 1 dl socker (minska mängden om purén är sötad) 3 äggvitor (1 dl) 2 dl vispgrädde 4 gelatinblad Gelé ½ dl puré/nektar ½ dl socker (om purén/nektaren är osötad) vatten 2 gelatinblad Dekor Mandarinklyftor Persikoklyftor Ananasringar Chokladfigurer Instruktioner Botten Sätt ugnen på 175°C Smält smöret, vispa ägg och socker. Tillsätt de torra ingredienserna och sist smöret Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform Smörj formen och pudra den med mjöl Häll smeten i formen i ett jämnt lager Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter, kakan ska vara kladdig Låt kallna Mousse. Låt svalna Vispa äggvitorna med sockret till en blank styv marängsmet Vispa grädden Blanda den svalnade purén med grädden och vänd sedan ner marängsmeten Fördela moussen ovanpå kladdkakan, jämna till ytan noga Ställ i kylen så moussen stelnar Gelé Lägg gelatinbladen i kallt vatten Blanda socker och puré, fyll upp med vatten till 2 dl Värm blandningen, krama ur gelatinbladen och lägg i dem, rör tills de smält Låt blandningen svalna och häll/skeda den sedan över den kalla moussetårtan Ställ i kylen tills gelén stelnat Lossa tårtan från formen genom att dra en kniv försiktigt längs kanten Dekorera med färsk eller konserverad frukt Mästerverket ur en annan vinkel. 150 g smör
Vispa lätt samman ägg och socker, tillsätt det smälta smöret. För flera år sedan bakade jag denna moussetårta för första gången och jag tycker fortfarande lika mycket om den
Den gick åt som smör i solsken, inte bara för att den smälte, utan för att den var så smarrig. Smörj en form med löstagbar kant, krossa kexen i en mixer eller lägg dem i en plastpåse och avreagera dig med kaveln