Mormorskroppkakor var det bästa jag visste. Och jag minns fortfarande det trauma som utspelades i hennes kök på kökssoffan, när hon hade lovat mig kroppkakor till middag och vi fick något helt annat
) Men något recept vill jag ju testa så jag valde att göra kroppkakor idag. Avslutade igår med att koka kroppkakorna för att sedan låta dem kallna och vila i kylen över natten
Kroppkakorna blir bara bättre om de kokas dagen före och sedan får vila i kylen tills det är dags att steka upp dem innan inmundigandet, vilket även ger mer tid tillsammans med gästerna
Palt är kanske det man framför allt förknippar med Norr men när jag växte upp gjorde mormor även kroppkakor – dock från enbart kokt potatis och ingen råriven
Förra helgen hittade jag ett recept på kroppkakor i SvD. Detta med svampfyllning kom jag på tack vare restaurang Landet som för några säsonger sedan hade svampfyllda kroppkakor på sin meny
kroppkakor. Kroppkakor är något av en favorit i min bok verkligen, och barnen älskar det också. Koka upp lättsaltat vatten och lägg försiktigt ner några kroppkakor i taget
Jag vet egentligen inte vad jag sätta för rubrik på detta inlägg eftersom att det råder spekulationer över huruvida den palt som mormor alltid kokat åt oss verkligen är palt eller om det egentligen är kroppkakor
Själv gör jag mina Småländska kroppkakor efter sambons mormors gamla recept. Kroppkakor är mycket enklare att göra än kanske många tror, och inte alltför mycket pill heller om man har en riktigt bra deg
Ölandskroppkakor med rå potatis 4-5 port. Lägg ner kroppkakorna i kokande saltat vatten i en rymlig gryta (ca 5 liter) och låt dem sjuda ca 30 minuter med stekt fyllning och 45 minuter med ostekt fyllning
Kroppkakorna blir bara bättre om de kokas dagen före och sedan får vila i kylen tills det är dags att steka upp dem innan inmundigandet, vilket även ger mer tid tillsammans med gästerna
Mormor och morfar har ända sedan jag varit liten bjudit hela familjen på kroppkakor varje år. Som liten föredrog jag den alternativa (barnvänliga) rätten köttbullar, potatis och sås - men nu skulle jag inte få för mig att byta bort deras kroppkakor mot något annat
Det kunde vara paltbröd med fläsk och vit sås, kåldolmar, kroppkakor (mormor var ju småländska), stekt salt sill med korintsås, fläsk med löksås, wallenbergare, oxsvanssoppa eller omelett med svampstuvning