Nu är det mer än 10 år sedan hon gick bort men jag kan fortfarande se hennes snälla ögon och höra hur hon kallar mig för "mormors lilla kicka" när vi kom på besök
Detta är min mormors recept på stekt inlagd strömming, och den är förförande god verkligen. Har ni inte testat innan så är det hög tid nu att återuppliva den gamla strömmingen, på mormors vis
Jag har inte alltid förstått denna rätts storhet, även om den har varit ständigt närvarande på jul och påskkalas, på mormors middags bord eller på husmanskosts-veckan i restaurangskolan
1 burk inlagda ärtor (= burkärtor). Fräs köttfärsen i en stor tjockbottnad gryta tills den får färg. Smula i tärningen med köttbuljong och späd med ca 2-3 dl vatten
Lördag 2 januari Åkte ut till Jordbro och bjöd mormor och morfar på trerätters. Smördegspajer med karamelliserad lök och parmesan till förrätt, lasagne med spenat, tomat och chévre till varmrätt och avslutningsvis apelsinfiléer (de små fiskarna som morfar kallar dem) i sockerlag med saffran, kanel och nejlika med en klick glass och rostade pistaschnötter
I stället för mandariner kan Du ta inlagda aprikoser eller persikor Du som har ett bra recept på glutenfri tårtbotten kan använda det, och i övrigt göra som receptet föreskriver
Detta smakar för mig barndom och sommar då min mormor alltid serverade inlagda persikor och lättvispad grädde till efterrätt, det var alltid efterrätt efter maten och fika minst två gånger om dagen, jag älskar gamla traditioner och jag tänker se till att föra dessa vidare fast på mitt eget sätt
I söndags var det julmys hos mormor och morfar, en tradition som hänger i om än vi tidigarelagt den lite för att det var svårt att få ihop med alla i mellandagarna