Spara lite rågsikt till utbakningen. 15 dl rågsikt. Mät upp alla de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och rör snabbt samman till en slät men något kladdig deg
Till julafton bakade jag dock även mjukttunnbröd i år. När jag var barn hade farmor en vedeldad bakstuga på gården där det bakades underbart doftande o välsmakande tunnbröd till alla årets alla högtider
Det är ganska svårt att hitta bra glutenfritt mjukttunnbröd. Om du inte har några allergiproblem kan du byta rismjölken mot vanlig mjölk, och använda dinkelsikt eller rågsikt i stället för rismjöl och Jyttemjöl
Se också till att ugnen inte är alltför het utan baka mjukkakorna exempelvis efter mjukttunnbröd. (Först tunnbröd i riktigt het ugn, sedan klådda, mjukkaka och till sist i efterugnsvärmen limporna)
Valet för dagens tunnbrödbak resulterade i två recept från våra respektive svärmödrar. Det mjukare är Sigrids tunnbröd och det lite hårdare är fritt nedskrivet från min svärmor Götas förklaring
Ett halvhårt och ett mjukt. Många av kollegorna hade aldrig bakat tunnbröd förut och det var roligt att se hur kakorna allteftersom blev rundare och mer jämntjocka
Mjukttunnbröd från Jämtland12 st. 5 dl rågsikt. 5 dl rågsikt. En god vän till mig kommer från Jämtland och han pratar ganska ofta om jättegoda mjuka "tjockpickebröd" som hans mamma brukade göra
Blanda rågsikt, bakpulver och salt i en bunke. ca 16 bröd (beroende på storlek)1,2 l rågsikt4 tsk bakpulver2 tsk salt0,5 dl sirap5 dl filmjölkSätt ugnen på 250 grader. 1,2 l rågsikt