Mjöd mjölk recept

Finska struvor & Mjöd (Tippaleipä & sima)

Finska struvor & Mjöd (Tippaleipä & sima)

Det här behöver du till Mjöd. 2 1/2 dl mjölk. Ljumma mjölken till 37 grader för jästen. Låt stå i kylskåp, när russinen kommit upp till ytan efter ca 4-5 dagar är mjöden klar. 2 1/2 dl mjölk
Munkar

Munkar

Så här den 1a maj så är det tradition att äta munkar och dricka mjöd (sima) i Finland.  4 ägg2 dl mjölk1 dl socker1/2 tsk saltca 7 dl vetemjöl4 tsk bakpulver1 tsk kardemummatill frityr1 liter rapsoljatill ytanca 1dl extra fint strösockerBlanda ägg och mjölk. 2 dl mjölk
Baked Goodies for May Day

Baked Goodies for May Day

Till Valborg serveras i de finska hemmen, förutom mjöd, även munkar och struvor. Blanda ägg, mjölk, socker, mjöl och salt
Donuts med kolaglasyr

Donuts med kolaglasyr

I bakvärlden förknippas denna dag främst med mjöd, munkar och struvor. ½ dl mjölk. ½ dl mjölk. Donuts med kolaglasyr
Lakrits- och citronmunkar

Lakrits- och citronmunkar

Då är det ett måste att dricka mjöd och äta munkar och/eller struvor i Finland. Smält smöret och rör ner mjölken
MJÖD OCH MUNKAR

MJÖD OCH MUNKAR

Vikingarna var också förtjusta i mjöd och vi finnar håller liv i traditionen genom att dricka mjöd till första maj
May Day / Valborg

May Day / Valborg

Mjöd och munkar är något som hör till vår Valborg, så även detta år. Smula jästen i en bunke och häll på den varma mjölken
Glada Vappen! Vegan Mini Donuts

Glada Vappen! Vegan Mini Donuts

I år gjorde jag inte mjöd, för vi är så dåliga att dricka det, även om det är gott. Blanda sedan i mjölk och olja till en slät smet
Finsk mjöd

Finsk mjöd

Mjöden är färdig efter tre dagar eller när russinen flutitupp. 1 1/2 dl Mjölk. Koka upp vatten, farinsocker, socker, lättöl och rivet skal avcitron
Riktig vikingamjöd

Riktig vikingamjöd

Sila mjöden och slå upp den påflaskor. Mjöden är färdig efter 3-4 dagar. 1 1/2 dl Mjölk. Skala och skär citronerna i tunna skivor

Valborgsstruvor

Servera struvorna med mjöd. Vispa sönder äggen och tillsätt mjölken. 1½ dl mjölk. Tillsätt mjöl, socker och salt