Meze vitlök recept

Meze!

Meze!

Mixa bönorna (inte alltför fint) och blanda dem med vitlök, spiskummin och citronsaft. Jag bläddrar i en receptfolder från Coop med recept på falafel, några dagar senare äter jag ett par fantastiskt goda libanesiska rätter på en restaurang i Kalmar, får lite tips på meze-rätter av en väninna och så börjar inspirationen snurra fram tills jag börjar laga middagen jag målat upp i mitt huvud
Libanesisk meze hos familjen J.

Libanesisk meze hos familjen J.

Häll i oljan lite i taget under gång och tillsätt vitlök, persilja och färsk koriander. Skala och pressa i vitlöken
Meze

Meze

- Tabbouleh på bulgur, tomat, persilja, mynta, citronsaft, vitlök, olivolja, salt och peppar. Hemmagjorda mezerätter kan vara det bästa som finns
Lite mezes som förrätt

Lite mezes som förrätt

Mezetallriken här består av ”Luis Hummus”, baba ghannouge, vitlöksbröd, vinbladsdolmar och öländska bönchips
Libanesiska smårätter - meze

Libanesiska smårätter - meze

Baba Ghanouj2 aubergines 3 klyftor vitlök, pressade 1 dl tahinipasta 2 krm salt dl citron, saft olivolja, till garnering myntakvist, till garnering. Hommous400 g färdigkokta kikärtor dl tahinipasta dl citron, saft 2 krm salt 2 msk vatten 1 vitlök, pressad olivolja, till garnering färsk bladpersilja, till garnering
Turkisk morotstzatziki & sellerisallad – meze på svenska

Turkisk morotstzatziki & sellerisallad – meze på svenska

Blanda morötterna med turkiskt yoghurt, olivolja, pressad citron och riven vitlök. Här är det mezerätterna som har lockat mig, men de här rörorna är ett försök att omvandla turkiska rätter till något som passar i Göteborg och Gällivare
Ugnsbakad lax med vitlök & kikärtssallad med pestosås

Ugnsbakad lax med vitlök & kikärtssallad med pestosås

Hetta upp olivoljan och tillsätt vitlöken, låt den fräsa med utan att ta färg. 250g Laxfilé + 2msk Olivolja + havssalt2st Vitlöksklyftor, mortlade10cm Grön slanggurka, urkärnad, skuren i halvmånar1/2st Röd lök, skuren i halvmånar1dl Kikärtor, kokta (färdiga från burk)10st Kalamataoliver4st Soltorkade tomater3msk Olivolja2msk Citronjuice1msk Basilika1/2st Röd paprika, skuren i grova bitarDill och citronklyftorBalsamicosirap med citronHavssalt & svartpeppar från kvarnPestosås. 1,5dl Meze Yoghurt3msk TomatpestoHavssaltSåhär kan man göra. 2st Vitlök
Recension: Lebanon Meza Lounge, Stockholm

Recension: Lebanon Meza Lounge, Stockholm

Den senare har dock fått smak av ett antal hela vitlöksklyftor som trängs med grönsaksbitarna. Goda är de hur som helst, och rejält smaksatta med vitlök, koriander, och denna ständigt återkommande gula frukt
Mezemiddag

Mezemiddag

Återkommande kryddor är spiskummin, vitlök, citron, persilja och mynta. Ja, nu var det ju den där meze-kvällen
Tabouleh

Tabouleh

Jag gjorde även en sås på gräddfil och vitlök samt salt och peppar. Men jag hade mycket citron kvar så jag tänkte att jag äntligen skulle göra tabouleh som jag tror är en libanesiskt rätt, har ätit den på Falafel nr 1 Meze bakom lilla torg på Engelbrektsgatan
Baba Ganoush

Baba Ganoush

Blanda moset med pressad citron, flytande tahini, vitlök, spiskummin, salt och olja. Ingredienser3-4 auberginer1 msk tahini (alwadi)½ pressad citron1-3 tsk malen spiskummin1-2 vitlöksklyftorsalt3 msk olivolja Gör så här. auberginröra, auberginsås, röra, libanesiskt, libanesisk, meze 3-4 auberginer
Vinbladsdolmar

Vinbladsdolmar

 Idag blev det grekiska vinbladsdolmar som är vanliga när man äter grekisk meze. Hacka löken och fräs i olivolja tillsammans med pressad vitlök
Marockansk smörgåstårta

Marockansk smörgåstårta

Mixa kikärter, vitlök, citronsaft och tahini. Vispa crème fraiche fast och blanda med citronskal och vitlök
Tunisisk morotsdipp

Tunisisk morotsdipp

Skala vitlöken. Mixa morötter, vitlök och yoghurt. Koka morötter och vitlöksklyftor mjuka i lättsaltat vatten ca 10 min. Låt morötter, vitlök och spiskummin fräsa med 1-2 min. 4 st vitlöksklyftor. 2 dl Arla Köket® turkisk meze matyoghurt
Marockansk köttgryta med granatäpple

Marockansk köttgryta med granatäpple

Skala och hacka vitlöksklyftorna. Fräs vitlök och chili i 1 msk smör-&rapsolja. 2 st vitlöksklyftor. 2 dl Arla Köket® turkisk meze matyoghurt