Jag bläddrar i en receptfolder från Coop med recept på falafel, några dagar senare äter jag ett par fantastiskt goda libanesiska rätter på en restaurang i Kalmar, får lite tips på meze-rätter av en väninna och så börjar inspirationen snurra fram tills jag börjar laga middagen jag målat upp i mitt huvud
Skiva tomaterna och varva tomater och auberginer på ett fat. Här kommer en fin liten rätt som passar så bra till just grillat, andra mezerätter eller på buffébordet
Skär tomaterna i grova bitar. 250 g tomater. 2 dl Arla Köket® turkisk meze matyoghurt. Sätt ugnen på 200°. Gnid in kycklingen med salt, peppar och hälften av ajvar relish
Röran serveras ofta tillsammans med andra meze såsom baba ganush, tabboulleh och hummus. För att göra röran mer proteinrik och förhöja sötma ytterligare har jag gjort en variant med cannellinibönor och soltorkade tomater i
Meze tillbehör tillagades och en buffé dukades upp. PlattbrödKlyftpotatisKycklingfilé och fläskfiléHummusFilodegsrullar med fetaostTabboulehKryddig sallad med fetaostHaricots verts i tomatsåsRecept på tabbouleh
Men jag hade mycket citron kvar så jag tänkte att jag äntligen skulle göra tabouleh som jag tror är en libanesiskt rätt, har ätit den på Falafel nr 1 Meze bakom lilla torg på Engelbrektsgatan. ca 2 dl hackad blad persilja2 salladslökar3 tomaterolivoljaen halv citronsaltpepparFinhacka tomat, persilja och lök, jätte finhacka menar jag här. 3 tomaterolivoljaen halv citronsaltpeppar
Även om vi i Sverige länge haft vårt smörgåsbord eller olika former av bufféer, så har kanske maten fått lite inspiration från andra länder, vi äter tapas, meze och antipasti