smält smör. Jag bläddrar i en receptfolder från Coop med recept på falafel, några dagar senare äter jag ett par fantastiskt goda libanesiska rätter på en restaurang i Kalmar, får lite tips på meze-rätter av en väninna och så börjar inspirationen snurra fram tills jag börjar laga middagen jag målat upp i mitt huvud
Stek kantareller och lök i smör eller olja, häll på lite vatten och kryddor. Gjorde smarrig chokladbollsröra till mellis och smaskar nu på en härlig Swedish meze tallrik och svalkande hallon iste
Mixa kavringen fint i en mixer, tillsätt smöret. 1/2st Gul lök100g Färskost1dl Majonnäs2,5dl Meze yoghurt0,5dl Röd Stenbitsrom3mk Dill3msk Citronjuice, saften av färska. 2,5st GelantinbladSalt & vitpeppar från kvarn800g Gravad lax i skivor4st Formbrödsskivor, kantskurna6st Pumpernickelskivor, ca 8x8cm75g Smör, osaltatPlastfilmSåhär kan man göra. 75g Smör
500g Turkisk Meze Yoghurt, 10% fetthalt. 3msk Smält smör till pensling av 1,5l brödform. Pensla en 1,5l brödform med smält smör, gör det noggrant så släper brödet formen enkelt efter gräddningen. 500g Turkisk Meze Yoghurt, 10% fetthalt. 3msk Smält smör till pensling av 1,5l brödform
Mixa kavringsskivorna i en mixer, tillsätt det smälta smöret. 6st Skivor kavring med solroskärnor75g SmörFyllning. 1dl Äkta majonnäs1dl Philadelfiaost eller annan färskost3dl Meze yoghurt4st Gelantinblad1/2st Citron, saften av1kg Räkor med skal, som du sen skalar. 75g Smör
Smält smöret. Tillsätt det smälta avsvalnade smöret, rör runt med tex en slickepott. 125g Smör. 2dl Meze yoghurt, 10%. Använd en springform med 24cm i diameter, smöra och klä med ströbröd. 125g Smör. 2dl Meze yoghurt, 10%
Idag blev det grekiska vinbladsdolmar som är vanliga när man äter grekisk meze. smör. De var jätte goda, men lite pyssliga att göra, så jag skulle rekommendera dolmarna till mezebuffé eller som förrätt, så slipper man göra så många
Även om vi i Sverige länge haft vårt smörgåsbord eller olika former av bufféer, så har kanske maten fått lite inspiration från andra länder, vi äter tapas, meze och antipasti
Byter man ut det smälta smöret i kakan mot kokosolja så blir den istället även paleovänlig, byt även ägg mot äggersättning för att göra vegansk (välj då även vegansk choklad)
Vi hade syrran och hennes kille på middag i onsdags och då åt vi meze – köfte, kycklingröra, aubergineröra, myntasås, spenatpiroger, falafel, tabbouleh, libabröd, hummus, ajvar… Massa godsaker – och MASSA mat