Meze olivolja recept

Meze!

Meze!

Rör sedan ned så mycket olivolja att röran får en dipvänlig konsistens. Jag bläddrar i en receptfolder från Coop med recept på falafel, några dagar senare äter jag ett par fantastiskt goda libanesiska rätter på en restaurang i Kalmar, får lite tips på meze-rätter av en väninna och så börjar inspirationen snurra fram tills jag börjar laga middagen jag målat upp i mitt huvud
Libanesisk meze hos familjen J.

Libanesisk meze hos familjen J.

Strö över saltet och rör i olivoljan. olivolja. Lägg över i en djup tallrik, ringla över lite olivolja och garnera med citronklyftor
Meze

Meze

- Halloumi med marinad gjord på olivolja, citron och balsamico (thanks felicia. Hemmagjorda mezerätter kan vara det bästa som finns
Mera meze!

Mera meze!

olivolja. Här kommer en fin liten rätt som passar så bra till just grillat, andra mezerätter eller på buffébordet
Lite mezes som förrätt

Lite mezes som förrätt

Blandade en burk aubergineröra med en halv pressad citron, en msk tahini (sesampasta), lite salt, en skvätt olivolja och en halv pressad vitlöksklyfta
Recept: Meze på vårt sätt

Recept: Meze på vårt sätt

Meze på vårt sätt. 2 dl bulgur, 2 dl vatten, 1 grönsaksbuljong, 1 lök, 3 tomater, 100 g persilja, 1/2 dl olivolja, 2 tsk paprikapulver, skal och saft från 1 citron och salt & peppar. 1 burk kikärtor, 3 msk olivolja, 1 vitlöksklyfta, saft från en halv citron, persilja, paprikapulver och salt & peppar. 3 dl yoghurt/gräddfil, 1-2 krukor mynta, skal plus saft från 1 citron, 1 msk honung, lite olivolja och salt & peppar. 1/2 dl olivolja. 3 msk olivolja
Marinerad Bläckfisk som Meze

Marinerad Bläckfisk som Meze

Bläckfisk serveras ofta som Meze och Tapas här nere. Servera som en Grekisk Meze, plocktallrik med Romansallad, kokta Ägghalvor, Kalamataoliver, Avocado, Paprika, Cocktailtomater och Fetaost
Libanesiska smårätter - meze

Libanesiska smårätter - meze

dressing1 dl olivolja 2 tsk salt dl citron, saft dl citron, saft dl olivolja 1 krm salt. Baba Ghanouj2 aubergines 3 klyftor vitlök, pressade 1 dl tahinipasta 2 krm salt dl citron, saft olivolja, till garnering myntakvist, till garnering. Hommous400 g färdigkokta kikärtor dl tahinipasta dl citron, saft 2 krm salt 2 msk vatten 1 vitlök, pressad olivolja, till garnering färsk bladpersilja, till garnering. Vinbladsdolmar fyllning100 g vindruvsblad 2 dl ris 5 dl färsk bladpersilja, finhackad 2 tomater, finhackade 3 salladslökar, finhackade 2 msk torkad mynta dl citron, saft dl olivolja 1 tsk salt
Morotsgryta i olivolja

Morotsgryta i olivolja

Rätten ska ätas ljummen, men vill man kan man även servera rätten kall som meze. Förra året var jag på semester i Kemer och åt Aytens böngryta i olivolja
Recension: Lebanon Meza Lounge, Stockholm

Recension: Lebanon Meza Lounge, Stockholm

Här finns givetvis hoummos, som är garnerad med olivolja och några hela kikärtor. Vi får även en skål med foul modammas, som är bondbönor och kikärtor med en generös mängd olivolja, och förstås citron
Hummus

Hummus

Hummus blir nästa recept på denna meze special. Lägg upp i en skål och häll eventuellt över lite olivolja som dekoration
Broccoli piff-biff

Broccoli piff-biff

Släng i lite salt och peppar i smeten och servera dem som meze med en klick turkisk yoghurt till. Pensla ett bakplåtspapper med olivolja
Tabbouleh

Tabbouleh

Meze tillbehör tillagades och en buffé dukades upp. Hacka bladpersiljan, myntan, löken och tillsätt i bunken tillsammans med citronsaften, olivoljan och salt
Mezemiddag

Mezemiddag

Dra av skalet, kör innanmätet i mixer tillsammans med pressad citron, olivolja och kryddor. Ja, nu var det ju den där meze-kvällen
Klyftpotatis

Klyftpotatis

Senast som meze. Häll i olivoljan och kryddorna.  2kg potatis av fast sort0,5 dl olivoljarosmarinsaltsvartpepparSätt ugnen på 250 grader. 0,5 dl olivolja