Rör sedan ned så mycket olivolja att röran får en dipvänlig konsistens. Jag bläddrar i en receptfolder från Coop med recept på falafel, några dagar senare äter jag ett par fantastiskt goda libanesiska rätter på en restaurang i Kalmar, får lite tips på meze-rätter av en väninna och så börjar inspirationen snurra fram tills jag börjar laga middagen jag målat upp i mitt huvud
Meze på vårt sätt. 2 dl bulgur, 2 dl vatten, 1 grönsaksbuljong, 1 lök, 3 tomater, 100 g persilja, 1/2 dl olivolja, 2 tsk paprikapulver, skal och saft från 1 citron och salt & peppar. 1 burk kikärtor, 3 msk olivolja, 1 vitlöksklyfta, saft från en halv citron, persilja, paprikapulver och salt & peppar. 3 dl yoghurt/gräddfil, 1-2 krukor mynta, skal plus saft från 1 citron, 1 msk honung, lite olivolja och salt & peppar. 1/2 dl olivolja. 3 msk olivolja
Bläckfisk serveras ofta som Meze och Tapas här nere. Servera som en Grekisk Meze, plocktallrik med Romansallad, kokta Ägghalvor, Kalamataoliver, Avocado, Paprika, Cocktailtomater och Fetaost
olivolja. Här är det mezerätterna som har lockat mig, men de här rörorna är ett försök att omvandla turkiska rätter till något som passar i Göteborg och Gällivare
Rätten ska ätas ljummen, men vill man kan man även servera rätten kall som meze. Förra året var jag på semester i Kemer och åt Aytens böngryta i olivolja
Här finns givetvis hoummos, som är garnerad med olivolja och några hela kikärtor. Vi får även en skål med foul modammas, som är bondbönor och kikärtor med en generös mängd olivolja, och förstås citron
Meze tillbehör tillagades och en buffé dukades upp. Hacka bladpersiljan, myntan, löken och tillsätt i bunken tillsammans med citronsaften, olivoljan och salt
Senast som meze. Häll i olivoljan och kryddorna. 2kg potatis av fast sort0,5 dl olivoljarosmarinsaltsvartpepparSätt ugnen på 250 grader. 0,5 dl olivolja