Jag bläddrar i en receptfolder från Coop med recept på falafel, några dagar senare äter jag ett par fantastiskt goda libanesiska rätter på en restaurang i Kalmar, får lite tips på meze-rätter av en väninna och så börjar inspirationen snurra fram tills jag börjar laga middagen jag målat upp i mitt huvud
Falafel är också vanlig som en smårätt på buffébordet eller meze som det också kallas. Jajamän, tillsammans med hembakade pitabröd passar falafel alldeles ypperligt
Men jag hade mycket citron kvar så jag tänkte att jag äntligen skulle göra tabouleh som jag tror är en libanesiskt rätt, har ätit den på Falafel nr 1 Meze bakom lilla torg på Engelbrektsgatan
Den passar bra som kall sås till grillat, falafel, vegebiffar mm, men även på ett nybakat bröd. auberginröra, auberginsås, röra, libanesiskt, libanesisk, meze 3-4 auberginer
Vi hade syrran och hennes kille på middag i onsdags och då åt vi meze – köfte, kycklingröra, aubergineröra, myntasås, spenatpiroger, falafel, tabbouleh, libabröd, hummus, ajvar… Massa godsaker – och MASSA mat
Ät Bangkoks bästa kebab och falafel, rök vattenpipa och njut av sanslöst god meze. Vilse i Bangkok. Vad finns det egentligen att göra i denna jättestad förutom att lämna den så snabbt som möjligt
Restaurangerna heter Meze de Falafel nr. För något år sedan öppnade de också en meze restaurang på Engelbrektsgatan, mitt i city, och för inte allt för länge sedan även i Kirseberg
Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Skala och hacka löken. Mixa kikärter, lök, vitlök, spiskummin, salt, persilja, sambal oelek, maizena och 1 msk smör-&rapsolja
god take away mat i form av olika små goda meze från Beirut café, ()t ex kycklingsallad, spenatplättar, hummus, baba ganoush, piroger, falafel och mycket annat
Sedan kom de varma meze rätterna in och min tallrik såg ut så här. Det var Fatayer (spenatpiroger), Falafel (fritterad kikärts- och bönröra) med sesamsås, Kraydes (stekta jätteräkor med citron och vitlök), Batata Mouklieh (fritterad skivad potatis), Grillad Halloumi (får- och getost), Rakhat (ostrullar), (det ligger även kvar lite Basterma och Mhammara), Sambosek (nötfärspiroger), Jowaneh moklieh (marinerade stekta kycklingvingar) med vitlökscreme