ris eller quinoa, som har fraktats långt för att hamna på våra tallrikar. När vi handlade mat senast så köpte vi en förpackning mathavre för att testa om det kunde vara något för oss
Koka mathavre i buljong. Salta och peppra, blanda ner persilja, mynta och ajvar relish och vänd ner det kokta mathavret inklusive den vätska som finns kvar
Chili sin carne, variera med matvete eller mathavre som tillbehör ena dagen och bröd en annan dag. Den rejäla vegetariska chiligrytan ser till att man får i sig massor av nyttigheter som upphettad tomat (extra mycket lykopen
Kyler du ner ris snabbt efter kokning är det inga problem att frysa och värma på igen, men är du ändå bakterieorolig kan du ju passa på att koka mathavre eller matvete som tillbehör istället
Jag använde mig av Frebacos råris som var superenkelt och jättegott, men om man vill kan man byta ut det mot vanligt ris (gärna dock inte jasminris då det klibbar för mycket), mot matvete, mathavre eller bulgur
Servera med bulgur,mathavre eller ris och en muffsig sallad. Jag vet att många är skeptisk till lamm, det luktar konstigt, smakar blöt yllekofta men då har man inte ätit lamm då har man ätit en gammal tacka
Men efter att ha sett lite olika recept på risottons avkomma ”havreotto” där man bytt ut riset mot mathavre tänkte jag att det skulle bli ett gott tillbehör till kycklingen som jag tinat till gårdagens middag
MATIG SALLAD (Stor gryta, 4-6 personer)2 dl kvarngryn (detta är en blandning av tre sorters gryn, men givetvis kan du även blanda själv av matvete, mathavre, ris, bulgur osv)2 dl kamutvete1 dl qinouamix (röda, svarta, vita alternativt ta en sorts qinoua)1 dl puylinser0,5 dl röda linser2 morötter alt 1 stor sötpotatis1 burk kikärtor1-2 rödlökar1 halloumiOlja/smör till stekning4-5 nävar hackad färsk grönkål alt 1 påse färsk bladspenat1-2 avocado