1 burk majs. 1 burk majs. Vissa dagar är det gott att äta, ja även laga, något enkelt. Men för att lyfta det enkla kan man ju servera och duka lite trevligt
Jag använde mig av Frebacos råris som var superenkelt och jättegott, men om man vill kan man byta ut det mot vanligt ris (gärna dock inte jasminris då det klibbar för mycket), mot matvete, mathavre eller bulgur
Mathavre har jag inte provat med direkt, inte bulgur heller. Skala och skiva löken, hacka chilin med eller utan kärnor (det blir mycket starkare med kärnor i), kärna ur och tärna paprikan, skala och grovriv moroten, häll av vätskan från majsen
På så vis kan man variera ingredienserna i den här salladen i oändlighet och gärna efter vad som finns tillgängligt i säsong (svamp, pumpa, granatäpple, vitkål, rödkål, grönkål, päron, ärtskott, sockerärtor, majs, paprika osv)
Fräs lök, paprika och majs i lite olja och blanda sedan ner detta i mathavren. Efter att ha testat grönsakbullarna tillsammans med mathavre uppblandat med grönsaker samt två såser i form av en vitlöksyoghurtsås samt en tomatsås är jag riktigt nöjd med hur de smakade
Basen i deras mat är kokta rotsaker, rå- och arborioris, korngryn och ibland mathavre. De flesta grönsaker utom de med hårda skal som paprika och majs fungerar bra
Undertiden ta ut dem frusna ärterna och majsen och lägg dem i skål. 150gr strimlad kyckling 30gr frusna ärter30gr frusna majskorn 10gr 1st skivad vårlök50gr mathavre 2dl vatten 1 matsked flytande grönsaksfond. Börja med att koka mathavren i 2dl vatten och grönsaksfond på medel värme i ca 10 minuter tills vattnet har kokts bort. När mathavren är klar så lägg i ärterna, majsen, kycklingen och gremolatan och sätt på ett lock och låt stå i ca 10 minuter på medelvärme, rör om ett par gånger. 30gr frusna majskorn. 50gr mathavre 2dl vatten
klimatsmart alternativ= matvete, mathavre, potatis, bulgur, pasta. Förskolan som jag är på serverades det texmexgryta med bönor och linser, tortillabröd, sallad, gurka, tomat, majs och ris
Vill man ha glutenfritt får man byta ut bulgur mot kanske mathavre (om man tål havre) eller så kanske man serverar potatis/rotfrukter till, vill man ha laktosfritt får man ersätta såsen med något annat - kanske salsa