Salladen får fyllighet av mathavre kokt i buljong – och en fin smakbrytning mellan sötman från torkat äpple, sältan från spansk serranoskinka och syrlighet från dressingen
När vattnet kokat upp, vispa ner buljong och ha i grönsaksbitarna. Genom att blanda ner lite härligt mathavre får man soppan enkelt till en gryta som både mättar och smakar gott
Koka mathavre i buljong. Salta och peppra, blanda ner persilja, mynta och ajvar relish och vänd ner det kokta mathavret inklusive den vätska som finns kvar
Chili sin carne, variera med matvete eller mathavre som tillbehör ena dagen och bröd en annan dag. Samtliga rätter borde också vara äggfria om man inte har någon mycket skum buljong (kontrollera vid behov)
Men efter att ha sett lite olika recept på risottons avkomma ”havreotto” där man bytt ut riset mot mathavre tänkte jag att det skulle bli ett gott tillbehör till kycklingen som jag tinat till gårdagens middag
De kan vara lite kinkig med bönorna (brukar ibland byta mot kidneybönor eller svarta bönor som brukar funka bättre) men efter att ha petat de åt sidan brukar de glatt mumsa i sig denna gryta tillsammans med ris eller mathavre
Blanda ingredienserna till chèvrekrämen till en jämn röra, smaka av och ställ åt sidan medan du kokar mathavret i buljongen (se anvisningar och koktid på paketet)
Jag gjorde ingen chimichurri, men hade het sås med harissa i tomatsåsen och istället för mathavre och puylinser kokade jag matvete och hade gröna linser i tomatsåsen
Själv äter jag helst inte pasta utan kokar mathavre, matkorn, råris eller potatis till mig. Den som jobbar och stressar mindre kan koka egen buljong av grönsaksrester, baka, riv osten själv, koka egen sås, koka bönorna själv, gör egen havremjölk, baka bröd osv
Kanske skulle man testa mathavre istället för ris. Vin och buljong. 1,5 dl mathavre några finrivna morötter en hackad lök olja en skvätt vitt vin buljong salt kryddblandning med soltorkad tomat, peppar, vitlök och annat smått och gott som jag hittade på Fair trade shop parmesan och cheddar två ägg lite vispgrädde. Fräs lök i olja, i med mathavre, morot, vin, buljong, kryddor, koka 10 minuter. 1,5 dl mathavre
Koka mathavre i buljong. Salta och peppra, blanda ner persilja, mynta och ajvar relish och vänd ner det kokta mathavret inklusive den vätska som finns kvar