Matbrödsmjöl recept

Rågbröd med lingonsylt

Rågbröd med lingonsylt

2-1,3 liter grovt matbrödsmjöl. Smula jästen i en bunke. Smält fettet i en kastrull. Häll på vatten och lingonsylt
Fyra limpor på en påse mjöl

Fyra limpor på en påse mjöl

1 påse (2 kg) grovt matbrödsmjöl eller lantrågmjöl. Värm filmjölken till den blir fingervarm (37º), helst i en stor gryta
Frukostbullar med valnötter

Frukostbullar med valnötter

8 dl matbrödsmjöl av vete. Blanda mjöl, bakpulver, salt och finhackade valnötskärnor i en matberedare eller bunke
Dagens recept: Grovt rågbröd

Dagens recept: Grovt rågbröd

I stället för rågmjöl kan du ta grahamsmjöl eller matbrödsmjöl av något slag. 2 avlånga bröd50 g jäst5 dl filmjölk2½ tsk salt½ dl sirap1 ägg½ dl smält smör eller margarin1 dl mörkt öl eller svagdricka4 dl vetemjöl eller matbrödsmjölav vete8 - 9 dl rågmjölPensling
Dagens recept: Mörka rågkakor

Dagens recept: Mörka rågkakor

Ca 12 kakor5 dl mörkt öl, t ex lättöl2 dl rågkross50 g jäst½ dl matolja2 tsk salt3 msk mörk sirap2 dl extra grovt rågmjöl9 dl matbrödsmjöl av vete och rågPensling
Grekiskt lantbröd med ost och oliver

Grekiskt lantbröd med ost och oliver

matbrödsmjöl av vete eller vetemjöl special. Värm vattnet till 37°C (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av det ljumma vattnet
Cranks bullar

Cranks bullar

Blanda i matfett, salt, kruskakli, matbrödsmjöl och vetemjöl. 120 g grovt matbrödsmjöl. Koka vete- och rågkross i hälften av vattnet tills det blir mjukt, ca 5 minuter
Smalbröd, mellanmålsbullar

Smalbröd, mellanmålsbullar

5 dl grovt matbrödsmjöl. Smält margarin, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Blanda jästen med keso i en bunke
Lantbröd

Lantbröd

matbrödsmjöl av ljust lantbrödsmjöl, (770 g). 1 bröd Ingredienser 25 g jäst 7 dl vatten, ljummet (37°) 1 msk salt 14 dl matbrödsmjöl av ljust lantbrödsmjöl, (770 g)
Hasselnötsbröd

Hasselnötsbröd

50 g jäst5 dl fingervarmt vatten½ dl matolja2 msk ljus brödsirap2 tsk salt11-12 dl lantbrödsmjöl/matbrödsmjöl, 4 sädesslag200 g hasselnötterGör så härSmula ner jästen i en degbunke och tillsätt det fingervarma vattnet
Grovt hasselnötsbröd

Grovt hasselnötsbröd

12 dl matbrödsmjöl. Smörj 2 bakformar som rymmer ca 1 ½ liter. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt det fingervarma vattnet
Dagens recept: Havregrynsbröd i form

Dagens recept: Havregrynsbröd i form

Arbeta därefter in matbrödsmjöl och vetemjöl, litet i sänder, till en blank och smidig deg. 2 bröd i 1½-litersformar50 g jäst5 dl mjölk½ dl matolja1 tsk salt2 msk farin1 tsk finstött kummin6 dl havregryn6 dl matbrödsmjöl3 dl vetemjölvattenhavregrynSmula sönder jästen i en degbunke. Du måste då öka mjölmängden något - ta ca 1 dl extra av matbrödsmjölet. 6 dl matbrödsmjöl
Dagens recept: Spenat- och skinkpaj

Dagens recept: Spenat- och skinkpaj

2 dl matbrödsmjöl. Ta 2 dl vetemjöl i stället för matbrödsmjölet eller använd 1 dl matbrödsmjöl och 1 dl vetemjöl. 2 dl matbrödsmjöl
Fruktbröd

Fruktbröd

7-10 dl matbrödsmjöl av vete(lantvete). Första dagen. Ljumma vattnet till 37 grader och rör ner jästen. Tillsätt grahamsmjölet
Dagens recept: Potatisbröd med äpplen

Dagens recept: Potatisbröd med äpplen

9 dl ljust matbrödsmjöl. 5 dl grovt matbrödsmjöl. 1 dl ljust matbrödsmjöl till utbakningen. 9 dl ljust matbrödsmjöl. 5 dl grovt matbrödsmjöl. 1 dl ljust matbrödsmjöl till utbakningen
Surdegens historia.

Surdegens historia.

Det förordar också att surdegskulturen görs av det grova mjölet, medans utbakningen görs mest med vetemjöl eller matbrödsmjöl av vete
Två-stegs rågbullar

Två-stegs rågbullar

7-9 dl matbrödsmjöl eller vetemjöl eller blanda 50/50. Dag 1. Blanda de torra varorna och häll på det kokande vattnet

Utan gluten och dess dolda källor!

Bulgur, couscous, dinkel, fullkorsmjöl, grahamsmjöl, havre (den som inte klassas som glutenfri), helkornsmjöl, idealmjöl, kamut, krusakli, lantbrödsmjöl, malt (av vete), mannagryn, manitoba, matbrödsmjöl, matvete, pasta, risoni, råg, rågsikt, rågvete, semolina, skorpmjöl, speltvete, ströbröd, triticale, veteflingor, vetegroddar, vetekli, vetekross, vetemjöl, veteprotein, vetesirap, vört