I stället för rågmjöl kan du ta grahamsmjöl eller matbrödsmjöl av något slag. 2 avlånga bröd50 g jäst5 dl filmjölk2½ tsk salt½ dl sirap1 ägg½ dl smält smör eller margarin1 dl mörkt öl eller svagdricka4 dl vetemjöl eller matbrödsmjölav vete8 - 9 dl rågmjölPensling
Ca 12 kakor5 dl mörkt öl, t ex lättöl2 dl rågkross50 g jäst½ dl matolja2 tsk salt3 msk mörk sirap2 dl extra grovt rågmjöl9 dl matbrödsmjöl av vete och rågPensling
matbrödsmjöl av vete eller vetemjöl special. Värm vattnet till 37°C (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av det ljumma vattnet
Blanda i matfett, salt, kruskakli, matbrödsmjöl och vetemjöl. 120 g grovt matbrödsmjöl. Koka vete- och rågkross i hälften av vattnet tills det blir mjukt, ca 5 minuter
50 g jäst5 dl fingervarmt vatten½ dl matolja2 msk ljus brödsirap2 tsk salt11-12 dl lantbrödsmjöl/matbrödsmjöl, 4 sädesslag200 g hasselnötterGör så härSmula ner jästen i en degbunke och tillsätt det fingervarma vattnet
Arbeta därefter in matbrödsmjöl och vetemjöl, litet i sänder, till en blank och smidig deg. 2 bröd i 1½-litersformar50 g jäst5 dl mjölk½ dl matolja1 tsk salt2 msk farin1 tsk finstött kummin6 dl havregryn6 dl matbrödsmjöl3 dl vetemjölvattenhavregrynSmula sönder jästen i en degbunke. Du måste då öka mjölmängden något - ta ca 1 dl extra av matbrödsmjölet. 6 dl matbrödsmjöl