Knåda degen med hjälp av köksmaskin i tio minuter eller dubbla tiden för hand. Blanda jäst, mjölk och honung i en bunke och låt stå tills ett skum bildas
När det går fort och det är mjukt och luftigt då har man kommit långt med sitt bröd. I detta brödet har jag valt att tillsätta honung istället för socker och det ger en perfekt sötma men som är lite nyttigare
Forma runda bröd med skeden och platta till lite så att de blir jämnare gräddade. Lägg jäst i en bakbunke, strö över salt och tillsätt honung så att jästen löser sig
1 dl vetekli, går lika bra med havre- eller kruskakli. 1 tsk honung. Blanda 2 dl vatten med vetekli, låt stå i 10 minuter. Blanda jäst, honung, olja och ljummet vatten (5 dl), rör om tills jästen löst sig. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa utan bakduk i 30 minuter. 1 dl vetekli, går lika bra med havre- eller kruskakli. 1 tsk honung
Riv sen i ett äpple, blanda ner 4 dl naturell youghurt och 3 msk honung. Häll smeten i en smord brödform, toppa med linfrön och solroskärnor och ställ in i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 1 timme och 20 minuter. 3 msk honung
-), fast nu var det inte lussekatter utan ett matbrödmed saffran i, så himla gott, har inte haft saffran i matbröd innan och det är inte sista gången jag bakar detta bröd, fast nästa gång så gör jag två mindre limpor, fick ett jättebröd
Som ni kanske har märkt det vid det här laget så tycker jag väldigt mycket om att baka matbröd. Maken har med sig några mackor till frukostfikat på jobbet och dessutom käkar vi alltid någon form av mackor till kvällsmat
Forma och baka ut den till olika bröd och lägg på plåt, smord eller med bakplåtspapper. Tillsätt honung, socker eller sirap, fett, salt och nästan allt mjöl och arbeta kraftigt ihop till en smidig deg
Receptet hittade jag i boken 'Matbröd' av Tulla Grünberger. Jag tycker att det kan vara väldigt avslappnande och rofyllt att baka (det är faktiskt riktigt meditativt att bearbeta en deg)
Blanda ut jästen i vattnet tillsammans med olja och honung. Vispa med en gång (utan att vänta) hastigt ihop med en ballongvisp eller slev till en jämn smet