En fin balans mellan mogen rostad ek, bränd karamell, torrostade nötter, marsipan och apelsinskal. Landets fertila vulkanjord och tropiska klimat ger i kombination den bästa platsen för att odla den råa ingrediensen för rom – sockerrör
Spritsa en tjock sträng fyllning i mitten av varje marsipanlängd. Gillar man inte punsch går det utmärkt att smaksätta rullarna med något man tycker bättre om – rom, vanilj eller varför inte apelsinskal
Lägg dem i en liten skål och häll på rom. 200 gram marsipan/mandelmassa (jag tog mandelmassa). ca 2 msk mörk rom. 200 gram marsipan/mandelmassa (jag tog mandelmassa). ca 2 msk mörk rom
Klä in rullarna i marsipanen, fäst ändarna med lite vatten. Välj om du vill smaksätta med punch, annars finns det arraks- eller romessens i bakhyllan att smaksätta med
Marsipanstollen blev för mig en ny upplevelse när jag var i tonåren och bodde hos farmor. I den varianten som farmor hade köpt fanns det en marsipanfyllning, vilket gjorde kakan saftig och god
Stollen är en tysk julkaka gjord på en mäktig vetedeg som kryddas på olika sätt, tex med muskotnöt, kanel, kardemumma, kanderade citrusskal och ofta innehåller den romrussin och ibland även marsipan
apelsin, kanel, rom, arrak, vanilj, kaffe eller saffran är några förslag. I år ville jag göra något med marsipan och det blev två versioner, en med vaniljsmak och mörk choklad och en färgad med rödbetspulver och ett överdrag av vit choklad
Kavla mellan plastfolie för att slippa kladd och marsipan som fastnar. 1 påse med spritpraliner, de som smakar punsch, körsbär, rom osv3 dl grädde1 påse snabbgelatinKrossa pralinerna i en bunke, vispa grädden löst i en annan bunke. Kavla sen ut 500 g marsipan som har färgats in i en fin färg, förslagsvis rosa. Dag 2 kokade jag vaniljkrämen, spacklade tårtan, la på marsipan och dekorerade - och åt
Tårtan ska ha en speciell form med lutande kanter och den klassiska varianten består av sockerkaka i botten och på toppen samt kanterna varvas med sockerkaka och marsipan om vartannat