Ett thai dessert som är super enkelt och gott är stickyrice i kokos med färsk mango plus kokoskräm. Vad som inte är lika enkel är hur man ska hitta den sorten mango just för denna desserträtt
Serveres med fersk mango i skiver og et godt dryss med sesamfrø og hakkede peanøtter. Imidlertid fikk vi flere ganger servert sweet stickyrice, og her har jeg forsøkt å gjenskape oppskriften
Segt ris, kao niaw, eller ”stickyrice” som det kallas är en sydostasiatisk företeelse där ett stärkelserikt ris ångas, kokas eller mals och serveras antingen som en del av en måltid, i Thailand ofta tillsammans med kyckling eller papayasallad (”som tam”), eller som en efterrätt tillsammans med mango, svarta bönor eller majs
Några portioner av detta slank det också ner, Mangostickyrice, och herrejösses så gott. Det finns inga ord att förklara hur gott det är, kanske mest för att mangon smakar mango på ett helt annat sätt än den som vi är vana vid att få här hemma
Den Malaysiska mangon är oslagbar men man kan ta annan frukt man gillar. mango eller annan frukt. 2 dl Asiatiskt klibbris (grötris)4 dl vatten2 coccosmjölk2 msk socker1 krm saltmango eller annan fruktMan tvättar och blötlägger risen i 4-6 timmar
-)Till efterrätt blev det Mangostickyrice som är gjord på jasminris, kokosmjölk och mango. Kvällen började med lite mingel med en drink gjord på en sockerlag som kokats ihop med kaffirblad, ingefära och chili, sedan mixats ihop med färsk mango, slutligen blandas det ihop med ett mousserande vin