2 dl mörkt teffmjöl. 2 dl mörkt teffmjöl. Jag inleder årets brödbak med ett innehållsrikt, smakrikt och supersupernyttigt bröd som är fullt av vitaminer, mineraler, spårämnen och goda fettsyror
2 dl mörkt bovetemjöl. 2 dl mörkt bovetemjöl. Jag har i några bakomgångar nu hållit mig till det stenåldersinspirerade nötbrödet, men i förra veckan när det började se tomt ut i brödpåsen fick jag lust att göra ett bröd enligt mina gamla vanliga rutiner
2 dl mörkt teffmjöl. 2 dl mörkt teffmjöl. Men hörrni, vilken helt FANTASTISK sommar vi fick plötsligt. Jag njuter alldeles ohämmat av solen och värmen, och gör verkligen inte fler knop än jag behöver
Den här gången kände jag för ett riktigt mörkt och maffigt, nöt- och fruktspäckat bröd, och pytsade i både berberis, färska dadlar, russin, pistaschnötter och mandel
Täck ev brödet på slutet med ett bakplåtspapper om det blir för mörkt. FRUKT OCH NÖTBRÖD 1 formbröd. FRUKT OCH NÖTBRÖD 1 formbröd 300g nötter och frön (pumpakärnor, solroskärnor, linfrön och de nötter/mandlar du gillar)
Det blev ett formbröd inspirerat av ett annat bröd jag har på bloggen. 80 g mörkt gluten- och laktosfritt basmjöl – välj ett naturligt glutenfritt. 80 g mörkt gluten- och laktosfritt basmjöl – välj ett naturligt glutenfritt
Till ett rejält formbröd behövs detta. 5 dl ljummet vatten, ca 34 - 35 grader50 g färsk jäst½ dl kallpressad avocadoolja1/4 dl flytande honung eller agavesirap2 msk nyponmjöl - helst malt av hela nyponet, inte bara skalet, eftersom mycket nyttigheter sitter i fröna1 dl chiamjöl1 dl hampamjöl 3/4 dl solroskärnor3/4 dl pumpafrön3/4 dl skalade hampafrön1/4 dl linfrön - jag tog ljusa linfrön men mörka går lika bra1 dl torkade berberis - kan bytas mot russin, lingon eller något annat bär/frukt3 dl mörkt bovetemjöl3 dl rårismjöl2 msk malda psylliumfrön/husk½ msk saltLös jästen i vattnet, och tillsätt olja och honung
Det blev ett mörkt, kompakt bröd med mycket tuggmotstånd. Nästa projekt blev att baka ett riktigt redigt formbröd som liknade ett danskt rågbröd, utan att för den delen innehålla något råg alls