15 g jäst för matbröd600 g vatten½ msk agavesirap70 g raps- eller olivolja2 msk hela psylliumfröskal½ tsk malda psylliumfröskal110 g torkade aprikoser110 g russin70 g solroskärnor30 g sesamfrön50 g krossade linfrön480 g bovetemjöl85 g rismjöl85 g mörkt teffmjöl30 g havremjöl på rent havre20 g saltGör såhär
Det skall vara mörk sirap i men då jag trodde jag hade slut på det så fick det bli brödsirap, funkade lika fint det, men sedan så hittade jag den mörka sirapen i ett annats skåp, undra just vad den gjorde där
Baka ut varje del till en limpa. 17 dl rågsikt (eller rågmjöl för ett mörkare bröd). Dag 1. Smula ner jästen i en bunke eller burk med lock och rör ut med kallt vatten
(täck dem med en tom plåt om ytan blir för mörk innan de är klara). Originalreceptet på degen till dessa mjuka och saftiga limpor med lingonsylt kommer från boken 'Brödglädje' av Anna Braw (red)
500 gram vatten250 gram rågsurdeg10 gram jäst650 gram vetemjöl special fullkorn125 gram grovt rågmjöl15 gram brödsirap, jag tog dock mörk sirap20 gram havssalt50 gram pumpafrön50 gram linfrö50 gram solroskärnorpumpafrön eller havregryn till garneringGör så här Blanda samtliga ingredienser utom saltet och arbeta i hushållsmaskin i 10 minuter
1 dl mörk sirap. När man gjort äggost får man massor av vassle över. Nu bakade jag direkt på vasslen efter den svalnat lite, resten frös jag in till senare bak
Jag utgick från ett recept på en annan god snabbakad limpa, med torkade aprikoser och russin (se här), och bytte ut aprikoserna och russinen mot färska dadlar och torkade fikon
2 ½ dl mörk sirap. Blanda ihop fil, sirap, bikarbonat och alla mjölsorterna till en smet. Hacka valnötterna i grova bitar och skär aprikoserna i strimlor