Bre ut kolasåsen över pajbottnen. 1 tub kolasås. 100 g mörk choklad (70 . Sätt ugnen på 175°. Rör ihop mjöl, socker, kakao och vaniljsocker, gärna i matberedare
Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred ut kolan. När den svalnat klipper eller skär du kolan i bitar. 3 msk vaniljsocker eller kakao (beroende på om man vill ha mörk eller ljus kola)
Vispa ihop grädde, socker, sirap, kakao, vaniljsocker och smör i en kastrull, koka upp och låt sjuda på medelvärme tills kolasmeten når en temperatur på 122 grader eller klarar kulprov, se ruta
Och om man bara får välja en julgodis tar jag nog hellre en kola än knäck tror jag. I alla fall så gjorde jag den här fantastiska chokladkolan med polkagriskross på toppen för några dagar sedan
Tag av ifrån kastrullen och rör ner mjölkchoklad tills allt smält och det blir en jämn kola. Låt svalna och kallna i kyl någon timme innan kolan skärs upp i lagom stora bitar
Pensla chokladen över kolan. Skär i bitar när kolan har stelnat. 50 g mörk blockchoklad. Blanda alla ingredienser utom blockchokladen i en form utan lock
När kolan har stelnat skär du upp den i lagom stora portionsbitar. 3 dl mörk muscovadosocker. Spara cirka 1/2 dl till att toppa kolan med. Smör, socker, grädde och sirap häller du i en tjockbottnad kastrull, låt koka upp till 120-122 grader eller tills kolan klarar av kulprovet. När kolan är klar tar du bort kastrullen från plattan och rör ner 1 dl av lakritspulvret till allt smälter samman. 3 dl mörk muscovadosocker
0,5 dl mörk sirap. Inlägget Kola med rispuffar dök först upp på Det ljuva 40+ livet. 0,5 dl mörk sirap. Att göra eget godis går snabbt och är enkelt, men ändå är det konstigt nog bara vid den här tiden på året som jag gör det
Häll i kolasmeten och strö över vallmofrön. Skär kolan i fina bitar. Koka samtidigt sockret och glykosen tillsammans med vattnet på medelvärme i en annan kastrull tills blandningen har en temperatur på 190–200 grader och har fått en lite mörkare gyllenbrun färg (se nedan). Låt kolan stå i rumstemperatur i minst 6 timmar för att stelna
Kladdkaka med smält mörk choklad i och på är det karamelliserad mjölk/dulce de leche som är en krämig kolasås och så toppade jag den med massor av salta jordnötter
Mina brownies med kola och chokladganache. Kolafyllning. Smält kolan tillsammans med vispgrädden och saltet en skål över ett vattenbad och rör om då och då tills allt smält ihop
100 g ODENSE Mörk Choklad Ekologisk. 10 st kola , krossade. Temperera chokladen. Rör samman digestivekexen med whiskyn, och blanda sedan ner övriga ingredienser