När vi bodde i Ystad brukade jag köpa lutfisksenap på klostrets julmarknad. Där satt en kvinna och rullade en senapskula i en keramikskål med bruna senapsfrön och senapsdoften var stark
8 3 1/2 kg lutfisk 1 1/2 msk salt Vit sås 50 g smör 1/2 dl vetemjöl 8 dl mjölk 1 1/2 tsk salt 2 krm mald vitpeppar Senapssås 50 g smör 1/2 dl vetemjöl 8 dl mjölk 1 tsk salt 1 krm mald vitpeppar 2 msk fransk senap 1/2 msk Brun Farin Lägg till i inköpslistan Trött på att irra runt i butiken
Smaka av med senap, salt och svartpeppar. 1 Skölj lutfisken och låt den ligga i kallt vatten över natten så blir den fastare. 5 kg lutfisk. 1 msk grovkornig senap
Ugnskokt lutfisk. Har lutfisken skinn ställer du med skinnet nedåt. Täck lutfisken med aluminiumfolie. Låt det inte lutfisken gå förlänge då smälter lutfisken bort
Smaksätt med salt, peppar och senap. Servera lutfisken med såsen. Gör så här Låt lutfisken ligga i kallt vatten 2–3 tim. 1½ kg lutfisk, MSC märkt. 1 tsk dijonsenap. Antal portioner 1 port 2 port 4 port 6 port 8 port Välj 1½ kg lutfisk, MSC märkt 5 skivor parmaskinka 3 tsk salt Sås. 3 msk Arla® Svenskt Smör 3 msk vetemjöl 5 dl Arla® mjölk 1 dl Arla® vispgrädde 1 tsk salt 2 krm vitpeppar 1 tsk dijonsenap kryddpeppar eller svartpeppar
Tillsätt senap och koka ytterligare några minuter. lutfisk. dijonsenap. Koka upp vin, vatten och buljongtärning samt grädde och låt koka utan lock ca 10 minuter
Det allra enklaste receptet består av krossade senapskorn och vatten. Krossa senapskornen i en kraftig bunke med senapskula eller använd en mortelstöt, tillsätt vattnet efter hand tills senapen fått smidig konsistens