Blanda i surdegen och kör i 3 minuter. 2 dl vetesurdeg. Rör ut jästen i vattnet i assistentens skål. Tillsätt vetekross och vetemjöl och arbeta degen 5 minuter i maskin
Levain betyder egentligen bara surdegsbröd. Här har jag bakat ett ljust bröd med knaprig skorpa. 1 dl surdeg (gärna rågsur). 1 dl surdeg (gärna rågsur)
2 bröd Dag 1, kväll 100 g (1 dl) vetesurdegsgrund (100 g = 1 dl) 150 g ljummet vatten (150 g = 1 1/2 dl) 150 g ekologiskt vetemjöl special (150 g = 2 1/2 dl) Dag 2, morgon surdeg från gårdagen 500 g vatten (500 g = 5 dl) 10 g jäst 800 g ekologiskt vetemjöl special (800 g = 13 dl) 1 msk salt (1 msk = 20 g) neutral olja t ex rapsolja Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad 2 valfria frukostprodukter 10
Blanda sedan i surdegsgrunden. 150g surdegsgrund av vete (från receptet ovan). Dag 5 har du en färdig surdegsstart. (Jag lät min surdeg bara stå framme på bänken till dag 7 när jag skulle baka. Ljust bröd ska ha en innertemperatur på 93–96 grader och mörkt, grovt bröd 97–98 grader
Dessutom gjorde vi ett valfritt bröd som då blev ett ljustsurdegsbröd bakat med min surdeg. Våran grupp gjorde ett ljust standard i bakmaskin, ett ljust utan sirap och ett ljust utan olja
Det här receptet är ganska likt ljust och gott med lite råg, men jag har stuvat runt mjöl och vatten en aning, och så bakar jag ut det på ett annat sätt