Ljus och mörk recept

Apelsin- och nougatfröjd

Apelsin- och nougatfröjd

Pensla den ljusa chokladen över nougatrullen med en hushållspensel. Blanda mandelmassan med Cointreau och finrivet skal från en apelsin
Ljus och mörk chokladtryffel

Ljus och mörk chokladtryffel

Pudra kakao över de mörkaoch florsocker över den ljusa. Den ljusa tryffeln tar längre tid att stelna. Gör på samma sätt med den mörka chokladen och smaksätt med likör
Lyxig chokladdryck på mörk och ljus choklad

Lyxig chokladdryck på mörk och ljus choklad

Häll upp och servera genast. 130 g mörk choklad, 70 %. 1130 g mörk choklad, 70 % 130 g mjölkchoklad, 40 % 3 dl vispgrädde 60 g smör, rumsvarmt 8 dl mjölk, 3 %Smält chokladen över vattenbad tills den har en temperatur på 50 grader. Låt smeten svalna tills den har en temperatur på 35–40 grader Tillsätt därefter smöret och arbeta in det i ganachen med en stavmixer. Blanda in mjölken, när mjölken är varmare än 40 grader så behåller man alla kakaofettpartiklar flytande och kan fortsätta emulsionen
Kolasås - ljus och mörk variant

Kolasås - ljus och mörk variant

Blanda ihop kakaopulver, socker och tjock grädde och koka det simmigt. Smaksätt med vaniljsocker och servera kall eller varm
Vit och mörk chokladcheesecake

Vit och mörk chokladcheesecake

Rör ner den smälta mörka/ljusa blockchokladen i den ena skålen och den smälta vita blockchokladen i den andra
Moussetårta med hemmaplockade bär och mörk choklad

Moussetårta med hemmaplockade bär och mörk choklad

Tårtans innanmäte består av två vanliga ljusa bottnar, en krispig botten med smak av mandel, ett tunt lager aprikoskräm/sylt, en bärmousse av blåbär och rabarber, samt en mörk chokladmousse
Kola med muscovado och mörk choklad

Kola med muscovado och mörk choklad

Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller i mikro. Toppa med flingsalt och låt stelna. Skär kolan i bitar och förvara svalt
Fudge med mint och ljus choklad

Fudge med mint och ljus choklad

Ta kastrullen av plattan och smält ner smöret. Krossa karamellerna och blanda sedan ner i smeten. plåt och skär i bitar
Fudge med mint och ljus choklad

Fudge med mint och ljus choklad

Ta kastrullen av plattan och smält ner smöret. Krossa karamellerna och blanda sedan ner i smeten. plåt och skär i bitar
Jordgubbsglass med mörk chokladsås och vegansk honeycomb

Jordgubbsglass med mörk chokladsås och vegansk honeycomb

4 Chokladsås med smak av kaffe 1 dl havrebaserad matlagningsgrädde, gärna iMat (13%) 1 dl kakao 1 dl socker 1 msk vaniljsocker 1/2 krm flingsalt 3 msk espresso eller starkt bryggkaffe Honeycomb olja (att smörja bakplåtspappret med) 1 1/2 dl strösocker 4 msk ljus sirap 1 tsk bikarbonat flingsalt Till servering 1 förp havreglass med smak av jordgubb (à 280 g) 1/2 kruka färsk basilika (valfritt) Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Kryddpåsar 10 % rabatt Santa Maria 0,5-130 g Mer info Ladda kupong
Julrulltårta

Julrulltårta

Smält mörk choklad för sig och vit för sig. Vispa ägg och socker poröst. Pensla mörk choklad på några löv du plockat och låt chokladen stelna
Chokladmousse i tre lager

Chokladmousse i tre lager

Ljusoch vit chokladmousse görs på samma sätt och sätts på kylning innan varje nytt lager fylls på i glaset