Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred ut kolan. När den svalnat klipper eller skär du kolan i bitar. 3 msk vaniljsocker eller kakao (beroende på om man vill ha mörk eller ljuskola). 6 msk ljus sirap
När kolan har stelnat skär du upp den i lagom stora portionsbitar. 1 dl ljus sirap. Spara cirka 1/2 dl till att toppa kolan med. Smör, socker, grädde och sirap häller du i en tjockbottnad kastrull, låt koka upp till 120-122 grader eller tills kolan klarar av kulprovet. När kolan är klar tar du bort kastrullen från plattan och rör ner 1 dl av lakritspulvret till allt smälter samman. 1 dl ljus sirap
För att det ska finnas något gott även för henne kokade jag kola på havremjölk. Kola med flingsalt, för den som inte klarar mjölkprotein (och för alla andra)
Blanda sedan i nötter, vaniljpulver och de lättvispade äggen i kolasmeten. Pajskal3 dl vetemjöl150 g smör1/2 tsk salt0,5 dl strösocker2 msk vattenFyllning125 gr smör2 msk vetemjöl3 dl ljus sirap1 1/2 dl strösocker1/2 tsk salt2 ägg (lätt vispade)1 tsk vaniljsocker150 g pecannötterKoka upp smör, socker, sirap, vetemjöl, och salt och låt det sjuda i tre minuter under omrörning. 3 dl ljus sirap
Min mamma är helt galen i kolasås, blir hon sötsugen kan hon ställa sig och vispa grädda och sen hälla köpt kolasås över det men bäst tycker hon det är när jag kokar ihop en så en självklar ingrediens i födelsedagstårtan till henne var kola