Ljummen sallad på ägg, mandelpotatis, matjessill och brynt smör – g ör så här. matjessill, (200 g). 6 personer Ingredienser 400 g mandelpotatis 4 ägg 75 g smör 8 rädisor 1 burk matjessill, (200 g) 75 g fiskrom, t ex stenbitsrom eller sikrom, MSC-märkt 2 dl crème fraiche Garnering dill smörgåskrasse
Häll upp på ett fat och lägg matjessillen på salladen. Koka potatisen och äggen. Bryn 50 g av smöret. Skiva potatisen, skala och grovhacka äggen, skala och hacka löken och hacka dillen
Matjessill blir magiskt gott när den blir lite småvarm. 2 förpackningar matjessillfiléer, à cirka 200 g 1 rödlök 1 silverlök (alt. - Läs hela inlägget här 2 förpackningar matjessillfiléer
Bryn till sist smöret och häll det över matjessillen så att den blir mjäll och ljummen. 300 g matjessillfiléer, helst Norröna. 1300 g matjessillfiléer, helst Norröna 2 hårdkokta ägg 1 dl crème fraiche 1 msk orökt kaviar, t ex Ejderns smörgåskaviar salt nymald vitpeppar 1 knippe gräslök 80 g smörSkär sillen i grova bitar och skala och finhacka äggen
Skär matjessillfiléerna i sneda tunna skivor och fördela dem över löken. Här kommer vårat klassiska recept på ljummen sillåda som vi alltid äter midsommarafton, en stående tradition sedan många år tillbaka
Lägg sedan matjessill i bitar runt om så de blir ljumna och klicka ut gräddfil och gräslök över. 1 burk matjessill. 3 st ägg 3 msk vatten 1 burk matjessill 1 dl gräddfil 1 knippe gräslök
Somliga hade matjessill på också. Det här är ett minne från i somras, något att tänka tillbaka på nu när vinden blivit kallare och solen verkar gått och lagt sig för den här säsongen