En god och kryddig linsgryta med indiska smaker som passar väldigt bra ihop med chapatibröd (se recept för chapati tidigare i bloggen under "Masalakryddad dhal med gula ärter och chapati" från nov 2013). 5 port3 dl gröna linser1 gul lök, hackad2 morötter, tunt skivade350 g gröna bönor1 msk tomatpuré2 msk finriven färsk ingefära2 vitlöksklyftor, pressade1 msk kumminfrön1,3 l vatten2 tsk örtsalt2 tsk spiskummin2 tsk koriander1 tsk gurkmeja2 krm cayennepepparOlja till stekning. Tillsätt därefter de gröna bönorna och låt puttra i ytterligare 5 min
Om du kombinerar baljväxter (linser, bönor eller ärter) och något spannmål (pasta, matgryn, bröd) så har du säkrat upp måltidens proteinintag – visst är det smart
När det kokat ihop lite tillsatte jag förkokta gröna linser, förkokta vita bönor, förkokta skärbönor, en drös osaltade cashewnötter och en drös russin och lät allt bli varmt
I och med mer vego så har jag fått upp ögonen för bönor och linser – något jag avskydde förr. Bönor och linser räknas inte till LCHF – men som ni vet nu så äter jag inte enbart det löngre
Tillsätter man bönor och rotfrukter behöver man inte servera ris eller bröd till. Ta av från värmen och blanda i pressad citron, koriander, svarta bönor, hackad avokado och tomat
Linsgryta med glutenfritt hirsbröd (vegan). Ersätt kycklingen med svarta bönor (färdgiga, sköljda) och ca 2 msk hackade nötter eller pumpafrön per port
Onsdag - Kyckling - och linsgryta. Tisdag - Pastasallad med bönor och rökt lax. En allt-i-ett-kyckling i en krämig linsgryta med smaker från Orienten, som bland annat ingefära och kardemumma