Här kommer receptet på den goda Lingonlimpan som Agneta hade gjort till dopet. (Dock var hennes gjord på finsk surmjölk, nästa gång ska jag pensla brödet med lite sirapsvatten med)
En toppenbra förskola med en avdelning för mindre barn och än för de större. På storsidan bakar barnen ibland, och en dag till mellis hade de gjort ett snabbröd med lingonsylt
Grovt rågmjöl. rörtills jästen lösts upp • Tillsätt rågmjöl och grahamsmjöl ocharbeta ihop till en deg • Låt stå övertäckt med plastfolie ochjäsa i 12 timmar. Smula jästen i en bunke • Smält smöret, tillsätt vattenoch värm till 37° • Rör ut jästen med degspadet • Tillsätt degenfrån dag 1 samt lingonsylt, salt och vetemjöl • Arbeta tillen smidig deg som får jäsa övertäckt i cirka 30 minuter • Taupp degen och dela den i 2 eller 3 delar • Platta till delarnaoch rulla sedan ihop dem till avlånga limpor • Lägg dem medskarven nedåt i två eller tre smorda formar som rymmer 1 1/2liter vardera • Låt jäsa i 40 minuter • Värm ugnen till 250° •Sätt in bröden i nedre delen av ugnen, sänk temperaturen till200° och grädda i 30–40 minuter (beroende på brödens storlek)• Låt kallna under duk på galler
Det kan regna, vara mycket på jobbet, problem i skolan, strul med bilen eller ja, vad som helst. Låt svalna under bakduk tills det är riktigt, riktigt avsvalnat, skär i skivor och ät med ost och gurka
Lingonlimpa. Linda in brödet i bakdukar medan det svalnar. 8 dl rågmjöl. 9 dl fnt rågmjöl. 8 dl rågmjöl. Behöver fylla på brödförrådet och bakade därför två varianter av lingonbröd, ja lingonen ser man inte ett spår av
Sen delade jag upp degen, strödde rikligt medrågmjöl uppepå och tryckte ut den i två formar. Skållning200 g grovt rågmjöl300 g kokande vattenLåt stå över natten/dagen (beroende på när du bakar)25 g jäst200 g kallt vatten150 g lingonsylt400 g rågsikt10 g saltJag körde degen runt 15 min. 200 g grovt rågmjöl
Egentligen skulle det vara en väldans massa rågsikt i, men ville ha något snällare för magen så jag bytte ut det mot havremjöl (malda havregryn) och bovetemjöl och lite rågmjöl