Limpa deg recept

Brytbröd och limpa av samma deg

Brytbröd och limpa av samma deg

Snitta ytan på limpan med en vass kniv. Det finns mycket att lära och än så länge kör jag på enkla recept bara för att lära mig grunderna ordentligt men jag känner att jag gärna skulle vilja rusa i väg och baka världens häftigaste surdegsbröd
Siraps limpa

Siraps limpa

Blanda till en smidig deg. En söt limpa som är ganska maffig och kanske extra god till helgens frukost
Norska limpor

Norska limpor

Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt drygt hälften av vetemjölet och arbeta degen kraftigt. Arbeta resten av mjölet och ta därefter upp degen på bakbordet
Klassis limpa/ Sötlimpa

Klassis limpa/ Sötlimpa

Bakade lite sötlimpa idag vilket uppskattades av busfröna här hemma. Man är ju själv uppfödd på sötlimpa med hushållsost och tänk på den tiden fick vi även kalaspuffar till frukost ibland
Glutenfri limpa

Glutenfri limpa

Degen ska vara mycket kladdig när den är klar. Fördela degen direkt i 2 smorda limpformar. Värm vattnet till 37 grader
Mammas limpor

Mammas limpor

Blanda alla torra ingredienser i en degbunke. Blanda allt ordentligt till en ganska lös deg, se till att det inte är några mjölfickor i den
Rågsikts limpor

Rågsikts limpor

Häll sedan i mjölet, lite i taget och blanda till degen känns smidig och släpper kanterna i bunken. Låt jäsa till degen är dubbelt så stor, stjälp upp degen och dela den i 2 st halvor. Forma de 2 degklumparna till 2 limpor och stoppa i vars en form
Saftig limpa

Saftig limpa

Forma degen till en limpa och lägg i en långform som du smort in eller lägg i bakplåtspapper i formen
Limpa med frukt och nötter

Limpa med frukt och nötter

För upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda ihop degen för att sedan forma den till en limpa. Låt degen jäsa övertäck till dubbel storlek
Fyra limpor av en påse mjöl

Fyra limpor av en påse mjöl

Lägg dem i väl smorda limpformar eller lägg dem i en klädd långpanna (lägg bakplåtspapper mellan varje limpa eller pensla sidorna med lite smält smör)
Grova limpor

Grova limpor

Degen innehåller inte så mycket jäst och har därför relativt lång jästid. I originalreceptet, som finns i boken 'Brödglädje' av Anna Braw (red), står det att degen ska jäsa i två timmar, men jag brukar använda kall degvätska och låta degen jäsa över natten så att jag kan baka ut limporna direkt på morgonen istället
Fyra limpor på en påse mjöl

Fyra limpor på en påse mjöl

Ställ grytan i diskhon och arbeta degen smidig. Ta upp degen på mjölat bakbord. Lägg på ett lock och låt degen jäsa inte alltför varmt 8-10 timmar
Limpa m havssalt

Limpa m havssalt

Dela degen o lägg i 2 brödformar. 2 limpor. 25 g jäst 4 dl mjölk2 dl vatten 50 g smör 3 msk sirap 12 dl vetemjöl special
Skånsk limpa

Skånsk limpa

Arbeta degen i några minuter. Slå ner degen efter halva tiden. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ordentligt
Nyttig limpa

Nyttig limpa

Arbeta degen i minst minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och araneta den ordentligt med händerna. Dela degen i 2 delar och rulla till runda bullar
4 limpor ankarstock rågbröd

4 limpor ankarstock rågbröd

Baka ut varje del till en limpa. Tillsätt smör och vattenblandningen till bunken med fördegen, rör om, samt tillsätt farinsocker, salt och soja