Snitta ytan på limpan med en vass kniv. Det finns mycket att lära och än så länge kör jag på enkla recept bara för att lära mig grunderna ordentligt men jag känner att jag gärna skulle vilja rusa i väg och baka världens häftigaste surdegsbröd
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt drygt hälften av vetemjölet och arbeta degen kraftigt. Arbeta resten av mjölet och ta därefter upp degen på bakbordet
Bakade lite sötlimpa idag vilket uppskattades av busfröna här hemma. Man är ju själv uppfödd på sötlimpa med hushållsost och tänk på den tiden fick vi även kalaspuffar till frukost ibland
Häll sedan i mjölet, lite i taget och blanda till degen känns smidig och släpper kanterna i bunken. Låt jäsa till degen är dubbelt så stor, stjälp upp degen och dela den i 2 st halvor. Forma de 2 degklumparna till 2 limpor och stoppa i vars en form
Degen innehåller inte så mycket jäst och har därför relativt lång jästid. I originalreceptet, som finns i boken 'Brödglädje' av Anna Braw (red), står det att degen ska jäsa i två timmar, men jag brukar använda kall degvätska och låta degen jäsa över natten så att jag kan baka ut limporna direkt på morgonen istället