Färsk svamp rensar du först. Använder du ingen stekgryta eller lergryta med lock så täck ev. Det går också bra att blanda i den färska svampen rensad och tärnad direkt i såsen
Stek svampen snabbt i smör. Salta och peppra och lägg det i lergrytan. Lägg en lergryta i blöt i 20 min. Lägg nudlar, svamp och grönsaker i buljongen i grytan och låt ligga där i 2 min. 200 g shiitakesvamp
Lägg över kött, lök och morötter i den avtorkade lergrytan. Lägg lergrytan i kallt vatten i minst 10 minuter. Sätt på locket och ställ in lergrytan i kall ugn, sätt värmen på 175 grader och låt grytan stå i ca 3 timmar. Ca 20 g torkad svamp (t ex trattkantareller eller svart trumpetsvamp)
Dela kycklingen i bitar och bryn i en panna, lägg över i lergrytan. Täck med tomater, svamp, halv purjo i bitar, vinet, 6 krossade vitlöksklyftor, paprika i bitar, vispgrädde, 2 buljongtärningar och några kvistar färsk salvia eller timjan
Har du ingen lergryta finns det säkert på loppis, eller kolla med någon släkting. Några nävar skogssvamp, jag hade vanliga kantareller och trattkantareller som pappa plockat till mig